Do Hronova připluli stárnoucí pankáči

gra
6. 8. 2007 16:22
Amatérští divadelníci mají vrchol sezony
Foto: Ivo Mičkal

Hronov - O víkendu začal 77. ročník celostátní přehlídky amatérského divadla.  Jiráskův Hronov je nejstarší přehlídkou v Evropě a zřejmě i na světě. Soubory se sem sjíždějí od roku 1931.

Na hronovských jevištích diváci letos opět uvidí inscenace činoherního, experimentálního, studentského, pohybového i loutkového divadla.

Celkem se do soboty představí přes třicet souborů s více než čtyřmi stovkami účinkujících, kteří odehrají přes devadesát představení. Do Jiráskova Hronova postoupily soubory, které byly vybrány během národních přehlídek.

Mezi vrcholy by mělo patřit představení Harila o stárnoucích pankáčích souboru Nejhodnější medvídci či adaptace Shafferovy hry Equus o mladíkovi eroticky fixovaném na zvířata v nastudování Rádobydivadla Klapý.

Foto: Ivo Mičkal

Divákům se představí i Schwabova černá groteska Lidumor aneb Má játra beze smyslu, s níž přijede Malá scéna ze Zlína. Ženské téma zas rozehraje Osmá sedí u stolu, pojídá mou mrtvolu souboru Evrybáby, divákům se přestaví i  mystifikační variace na román Julese Vernea Tajemný VAD v Karpatech. Na programu je i  podobenství o světě jako o lodi plující vstříc záhubě Titanic Orchestra pražského divadla Bez záruky.

Kromě českých divadelníků se v Hronově jako hosté představí i umělci ze Slovenska, Chorvatska a Polska. Kromě oficiální části festival nabídne i další divadelní produkce, výstavy a koncerty.

Součástí jsou tradičně i semináře a dílny věnované řeči, pohybu, herectví, pantomimě či scénografii. "Letošních patnácti kurzů se účastní na třista padesát lidí," uvedla mluvčí festivalu Simona Bezoušková.

Foto: Divadlo bez záruky

Festival, na nějž každoročně přijíždí kolem dvou tisíc návštěvníků, se odehraje kromě Jiráskova divadla ještě na dalších třech scénách a v parku. V sálu bývalého hotelu Slávie se bude letos hrát vůbec poprvé.
   
Podle organizátorů je ale většina představení již téměř vyprodaná.

Ministerstvo kultury, kraj a město Hronov na festival letos daly dohromady 860 tisíc korun. "Dalších přes půl milionu korun nám dali sponzoři a 329 tisíc jsme získali ze zdrojů Unie," doplnila k financování festivalu hronovská starostka Hana Nedvědová.

Podrobný program najdete na ZDE 

 

Právě se děje

Další zprávy