Do Bohnic! Na Národní divadlo i Plastiky

Kultura Kultura
25. 5. 2012 6:52
Na festivalu Mezi ploty o víkendu vystoupí i Divadlo Sklep
z festivalu Mezi ploty
z festivalu Mezi ploty | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V areálu bohnické léčebny se o víkendu koná už jednadvacátý ročník festivalu Mezi ploty. Divadelní program vedle souborů Národního divadla či Divadla Sklep zahrnuje také vystoupení handicapovaných umělců. Z hudebních skupin se pak představí třeba Plastici, Blue Effect nebo Toxique.

Svou bohnickou premiéru si na festivalu odbude Národní divadlo, které uvede komedii Nezlobíš se...? o radostech a strastech lidského žití. Tu si k 88. narozeninám nadělila herečka Ljuba Skořepová a zasadila ji do prostředí čekárny andělské komise, kde na převtělení netrpělivě čekají dvě ženské bytosti.

Foto: Aktuálně.cz

Po patnáctileté pauze se zase vrací svérázné a už dříve úspěšné Divadlo Sklep se sledem skečů a písní Besídka 2012. „Otevřelo pomyslné brány 1. ročníku festivalu v roce 1992 a při Besídce v roce 1997 seskakovali lidé do útrob divadla přímo z jeho balkonů. Byl to mimořádný divadelní zážitek," vysvětluje ředitel festivalu Robert Kozler.

Dramaturgie divadelních představení chce diváky především bavit a v naprosté většině tak půjde o komedie, které se nesnaží přijít s nějakou zásadní uměleckou hodnotou. Do souboje s kultem superštíhlosti se tak pustí Modelka XXL od HaDivadla, na inscenaci Bolka Polívky z roku 1977 zase naváže Trosečník III brněnské Husy na provázku a 3D company ve spolupráci s Žižkovským Divadlem Járy Cimrmana uvede jednoaktovku Central Park West od Woodyho Allena.

Tři venkovní scény pak postupně přivítají na čtyřicet českých kapel, jež svou produkcí spadají spíše do pohodového domácího průměru a bývají pravidelnými hosty českých festivalů. Konkrétně to jsou například Chinaski, Traband, Sto zvířat nebo Toxique, z hudebně zajímavějších pak vystoupí třeba Kašpárek v rohlíku se svým punkem pro děti, Petrem Vášou vedení Ty syčáci či undergroundová legenda The Plastic People of the Universe.

Vystupují i místní

Pokud je pro festival Mezi ploty něco typického, je to přímé zapojení handicapovaných do programu. Vedle ukázek práce asistenčních psů a představení dalších životních komplikací je výtvarné workshopy představují také jako umělce a v dramaturgii své místo má i Bohnická divadelní společnost.

Foto: Aktuálně.cz

„Partnerství s festivalem Mezi ploty nám pomáhá popularizovat samotný areál léčebny," tvrdí ředitel léčebny Martin Hollý a dodává, že akce areálu umožňuje komunikovat s okolním světem a posiluje povědomí veřejnosti o duševních chorobách.

Festival v Psychiatrické léčebně Bohnice proběhne ve dnech 26. a 27. května. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji Ticketstream - jednodenní za 250 korun, dvoudenní za 470. Děti do metru výšky mají v doprovodu rodičů vstup zdarma, stejně tak držitelé průkazu ZTP a ZTP/P s asistenty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy