Dny Jeruzaléma: Bílý voják i hudba ze Žluté ponorky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 6. 2013 19:15
Multižánrový festival Dny Jeruzaléma představí v Praze mladé umění
White Soldier Yuda Braun
White Soldier Yuda Braun | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Přehlídkou divadla, tance, hudby, filmu, výtvarného umění i gastronomie budou od 13. do 22. června Dny Jeruzaléma v Praze. Rozsahem, šíří záběru, tematickou a žánrovou pestrostí navážou na loňské úspěšné Dny Prahy v Jeruzalémě. Budou vůbec první reprezentativní a ucelenou přehlídkou izraelské kultury a Jeruzaléma za hranicemi země.

České publikum bude mít příležitost poznat největší izraelskou metropoli, město tří světových náboženství, jako místo, ve kterém žijí a baví se mladí lidé, jako inspirativní prostředí, ze kterého vzešli umělci a soubory špičkové úrovně. Podtitul festivalu "Mladí umělci z jednoho z nejstarších měst" předznamenává věkovou strukturu účinkujících, kteří i přes své mládí dokázali získat mezinárodní renomé. Jejich výkony umocní atraktivní místa, na kterých se festival uskuteční.

K nejvýraznějším hostům patřit bývalý voják z pásma Gazy Yuda Braun, který představí projekt White Soldier. Po odchodu z armády realizuje neobvyklé performance - v uniformě a nabarvený na bílo prochází Jeruzalémem a natáčí různé reakce lidí. Výstavu jeho videoartu v kavárně Mlýnská doprovodí od 17. do 22. června performance v pražských ulicích.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Taneční část programu se odehraje v Nostickém paláci na Malé Straně. Ten bude i místem pozoruhodných divadelních představení; vystoupí tu například Yael Rasoolyová s multižánrovým vizuálním divadlem, hrou Paper Cut mistrně mísící postmoderní prvky s tradiční loutkařinou, propojující realitu, fikci a historii. Získala několik mezinárodních cen, hostovala na festivalech po celé Evropě, Americe i na Dálném východě, loni hrála na lodi Tajemství bratří Formanů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Cestu za poznáním hudebního života současného Jeruzaléma bude možné absolvovat 21. a 22. června na festivalu United Islands. Organizátoři jednají v těchto dnech o přesunu festivalu na Ladronku, protože kvůli povodním není možné na původních místech festivalu postavit scény. Na různých pódiích se mají prezentovat sólisté i kapely, které hrají nebo hrály v legendárním jeruzalémském klubu Yellow Submarine.

Mezi nejzajímavější určitě bude patřit kapela Acollective, která už v Česku koncertovala loni na festivalech v Boskovicích a Colours of Ostrava.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na Letné a v kině Světozor je připravena další část Dnů Jeruzaléma v Praze - filmový festival. Počítá s projekcí filmů z izraelských filmových škol i s tím nejlepším z izraelské filmové tvorby posledních let.

Diváci budou mít mimořádnou příležitost vidět například film Footnote režiséra Josepha Cedara, který byl nominovaný na Oscara, nebo Intimate Grammar natočený podle knihy Davida Grossmana, jenž získal cenu pro nejlepší film na Jeruzalémském mezinárodním filmovém festivalu 2010 a Sakura Grand Prix na Tokijském mezinárodním filmovém festivalu.

Nevšední rozměr gastronomické události festivalu dodá speciální menu Chutě Jeruzaléma, které bude od 15. do 18. června podáváno v restauraci Bar Bar.

Program přehlídky s výjimkou projekcí v kině Světozor a tanečního představení v Divadle Ponec bude přístupný zdarma. Více informací získají zájemci na adrese www.dnyjeruzalemavpraze.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy