Diváky čeká klasika britského humoru

ČTK
15. 2. 2006 9:30
Praha - Jistě, pane ministře není jen úspěšný televizní seriál BBC, ale nyní i nová inscenace Divadla na Vinohradech.

Hru pro divadlo napsala Kristina Žantovská a v české premiéře se dnes objeví na jevišti Vinohrad.

V inscenaci, která je režijním debutem uměleckého šéfa vinohradské scény Martina Stropnického, ztvární roli šéfa fiktivního ministerstva pro administrativní záležitosti Viktor Preiss a roli státního tajemníka hostující František Němec. První nechce ztratit oblibu u voličů, druhý si vytkl za cíl, aby výkonná moc zůstala v rukou státní správy.

Preiss s Němcem už excelovali dabingem tohoto seriálu, který je v Česku znám i z knižní podoby. Dalšími účinkujícími jsou Jan Šťastný, Svatopluk Skopal, Simona Postlerová, Daniela Kolářová, Otakar Brousek, Ladislav Potměšil, Eva Režnarová a Jiří Žák.

"Cesta textu na scénu trvala dva roky, i když nešlo o permanentní práci. Pokusili jsme se v něm opsat oblouk od nástupu novopečeného ministra z opozice do vlády, který je přes nejrůznější peripetie nakonec eskalován až na post premiéra," řekla Žantovská. Aktualizace podle ní nebylo třeba.

Politici jsou všude stejní

Komedie Jistě, pane ministře je sérií vtipných situací z prostředí vysoké britské politiky se všemi jeho zákulisními intrikami a manévry. Situace, charaktery a vztahy jsou však natolik typické, že domácímu divákovi nemohou nepřipomenout komické aspekty "tolik blízké reality" domácí politické scény. Vinohradská dramaturgie proto věří, že osloví i české návštěvníky.

"Politická agitka to však v žádném případě není," zdůraznila Žantovská a dodala, že Angličané agitky nepíší, neb to není jejich styl. "Často ale používají ironii, kdy se za fasádou odehrává něco jiného," dodala.
   
Na představení hudebně spolupracoval Petr Malásek. Inscenátoři využili také videodotáček Jaroslava Brabce. "Objeví se v nich postavy, s nimiž má ministr tajné schůzky, aby dosáhl nějakých cílů," vysvětlila Žantovská.

První reprízy nové inscenace se na vinohradském jevišti objeví 27. února a pak 8., 20. a 30. března.

 

Právě se děje

Další zprávy