Divadlo na Fidlovačce končí s Šumařem

ČTK
9. 1. 2006 11:37
Praha - Pražské Divadlo na Fidlovačce uvede 10. ledna naposled americký muzikál o trampotách rodičů pěti dcer na vdávání.

Šumař na střeše režiséra Juraje Deáka byl v říjnu 1998 prvním titulem znovuobnovené nuselské scény. Během téměř osmi let dosáhl 262 repríz.  Tragikomický příběh židovského mlékaře Tovjeho, jeho ženy Goldy a pěti dcer vznikl na podkladě povídek Šoloma Alejchema.

Hlavní role ztvárnili zakladatelé Nadace Fidlovačka Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer, který při derniéře oslaví pětapadesátiny. "S derniérami divadlo musí počítat," prohlásil Töpfer.

Podle něj se v repertoáru objevila řada nových úspěšných komedií a zkouší se nové věci, neboť jen jimi soubor roste. Jmenoval například muzikál Funny Girl či hru Franze Werfela s názvem Jacobovski a plukovník - čtyřicátou inscenaci Fidlovačky v její novodobé historii.

V březnu se na tamním jevišti objeví česká premiéra novinky Raye a Michaela Cooneyových nazvané A je to v pytli. Na přelom května a června se pod názvem "Hledá se pán. Zn.: Bohatý" připravuje americký muzikál Millie, rovněž v české premiéře.
 
Tou dobou se už bude hrát i na komorní scéně v bývalém kině Morava u náměstí bratří Synků, jehož prostor divadlo dostalo do pronájmu od Městské části Praha 4; komorní Fidlovačka by měla mít kolem 160 míst. "Už máme pět až šest titulů, které by se tam mohly hrát," dodal Töpfer. První má být už v březnu komorní příběh Motýli o slepém pianistovi, v němž se představí Ondřej Brousek, Milena Steinmaslová, Iva Pazderková a Marek Holý.
    
Když si nuselská scéna loni na podzim připomínala sedmé narozeniny, provozovatelé spočítali, že odehrála 2114 představení pro více než 600 tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy