Divadlo ABC uvede Poprask na laguně

ČTK
15. 2. 2006 16:30
Praha - Premiéru hry Poprask na laguně od Carla Goldoniho uvede v sobotu pražské Divadlo ABC.

Ztřeštěnou komedií z italského rybářského městečka, v níž se hádka i rvačka střídají s láskyplným usmířením a objetím, nahradila divadelní dramaturgie původně plánované představení Tři v tom. Jeho autor Jaroslav Vostrý totiž uvedení své hry na této scéně krátce před začátkem jejího zkoušení zakázal.

"Měli jsme jen 14 dní na to, abychom našli nový titul," řekla v Praze novinářům dramaturgyně Pavlína Morávková; Goldoniho hru v ABC proto vybrali zejména pro žánrovou podobnost se zamýšlenou hrou.

"Udělat komedii tak, aby byla srozumitelná a vtipná, je pekelná práce," míní režisér Štěpán Chaloupka, který si kvůli pohybovému vedení herců přizval ke spolupráci Jiřího "Bilba" Reidingera. V představení hrají například Ernesto Čekan, Denisa Nová, Oldřich Vízner, Jiří Ployhar, Jiří Klem nebo Kamila Špráchalová. Autorem hudby je Vít Brukner, scénu a kostýmy vytvořila Petra Krčková.

Poprask na laguně je předposlední premiérou scény v letošní sezoně; poslední bude počátkem dubna Arthurovo Bolero od Pavla Kohouta. Tím v Divadle ABC skončí éra dosavadního ředitele Milana Schejbala. Od září zde stejně jako v Divadle Rokoko bude pod hlavičkou Městských divadel pražských (MDP) šéfovat nový ředitel Ondřej Zajíc.

Právě na protest proti způsobu obsazení funkce ředitele MDP Zajícem Vostrý odvolal souhlas s uvedením své hry. Pražský magistrát totiž během výběrového řízení změnil stanovené podmínky a Zajíc zvítězil, aniž splňoval původní požadavek dokončeného magisterského vzdělání.

Další informace o představení naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy