Divadelníci: Protesty proti radnici budou pokračovat

kul
29. 5. 2008 17:45
Demonstranti přerušili schůzi magistrátu

Praha - Dny neklidu kulminovaly ve čtvrtek ráno demonstrací a dostály svému názvu. Divadelníci protestující proti novému grantovému systému zaplnili jednací síň magistrátu a přerušili schůzi zastupitelů.

Záhy na to oznámili, že jejich protesty budou pokračovat, formu akcí ale oznámí až v úterý. Jejich požadavek zůstává stejný: chtějí, aby byla "řádně projednána" petice Za Prahu kulturní, pod kterou se shromáždilo už 26 tisíc podpisů.

Čtvreční události v jednací síni popsali v prohlášení tak, že se řádně přihlásili do rozpravy, ale nebylo jim umožněno vystoupit s tím, že petice není na programu. "Po spontánní reakci občanů na vzniklou situaci, se kterou pořadatelé demonstrace nepočítali, ani ji neiniciovali, bylo jednání přerušeno," napsali.

Demonstraci považuje Iniciativa pro kulturu za logickou reakci občanské společnosti na několikaměsíční mlčení radnice k akutní situaci v pražské kultuře.

Mezi hlavní požadavky petice patří zrušení problematické dotace na vstupenku, oddělení komerčního od neziskového sektoru, odvolání radního pro kulturu Milana Richtera a záchrana divadel, jež nový systém existenčně ohrozil (Semafor nebo Archa).

Divadelníci se s peticí před magistrátem už objevili v dubnu, ale neuspěli. Zastupitelstvo ji po dvou hodinách jednání zamítlo. Protestující trvají na jejím projednání podle zákona, ale už v úterý ji znovu zamítla městská rada.

Mafiáni, hesla a potyčky

Ve čtvrtek se před magistrátem sešlo na tři sta petičníků; nejprve stáli před budovou a zazpívali radnímu Richterovi novou píseň, poté se vydali na jednání zastupitelstva.

Zvonili klíči, pískali a skandovali hesla jako Co nám řeknete, mafiáni? - "To je ta kulturní elita. Na to dostávají prachy," reagoval radní Richter, kterého divadelníci viní z dosavadních problémů. Došlo i na potyčky se zastupiteli.  

Primátor Pavel Bém opustil sál a vrátil se v džínách a s pivem. "Chodíte sem jako do hospody, tak co bych si ho nepřinesl," řekl umělcům, než definitivně přerušil zasedání.

Ještě ve středu se zdálo, že se přece jen začne jednat. Bém na jednání s protestujícími divadelníky i zástupci soukromých scén řekl, že obnoví svůj poradní sbor pro kulturní politiku a bude jednat o nové koncepci. Podle serveru Tyden.cz navíc požádá zastupitele o uvolnění 32 milionů korun z rezerv na granty. Kritizovaný radní Richter ale zůstane, řekl.

Iniciativa sice Bémovy kroky kvitovala, ale pořád tvrdí, že jde zatím jen o přísliby, a navíc se prý petice týká všech oborů živého umění a kultury a nikoliv pouze divadel, jak to říká Richter.

Jakeš, Pode Bal i guerilla

Dny neklidu odstartovaly v neděli koncertní sérií na piazzetě Národního divadla. Protesty probíhaly různou formou v celé republice. Iniciátoři petice se k nim prý odhodlali v okamžiku, kdy podle jejich mínění došlo jen k malým změnám v postojích magistrátu.

K sympatizantům s iniciativou se připojila v úterý Strana zelených. Protestující podpořil exprezident Havel i Evropská rada umělců.

Největší kritiky se v novém systému grantů dostává sporné dotaci na vstupenku, která podle iniciativy navyšuje zisky soukromých provozovatelů divadel.

K divadelníkům se na stránkách www.za-prahu-kulturni.cz připojili  i výtvarníci. Vznikají dokonce guerillové akce: cityligthty na některých tramvajových zastávkách dotvořili neznámí aktivisté nápisy, které hlásají krizi pražské kultury. Kupříkladu Na plakátu Praha - město kultury přibylo slovo NENÍ.

Čtěte také: Radní Richter si zpívá s Jakešem

DJ Milan už minulý týden smíchal Richtera s Milošem Jakešem, skupina Pode Bal zase nabízí na svých stránkách plakáty a samolepky, kde je třeba nápis Mariánské náměstí (sídlo magistrátu) změněn na Mafiánské .

Ministr Jehlička má rád všechny

Právě v době čtvrteční demonstrace před budovou magistrátu podnikli své kroky zástupci komerčních scén: setkali se s ministrem kultury. Václav Jehlička se po hodinové schůzce omezil na obecná prohlášení, ale divadelní podnikatelé z ní podle svých slov odcházeli spokojení.

Jehlička řekl, že ve sporu o granty jeho úřad nikomu nestraní a chce jednat se všemi. Primátoru Bémovi nebude mluvit do toho, koho delegovat do poradního sboru pro oblast kultury a zástupci soukromých scén, s nimiž se setkal, jsou podle něho významní kulturní manažeři.

"Pouze chceme přispět k tomu, aby česká kultura, jejíž nedílnou a významnou součástí je i kultura pražská, měly budoucnost. Současně však musíme na druhé straně koukat na peníze. A to se týká i divadel a kulturních institucí, aby si počínaly hospodárně," řekl ministr s tím, že peníze nesmí být samozřejmostí.

 

Právě se děje

Další zprávy