Divadelní výstava ve Stavbě roku prolamuje prostor

Kultura Kultura, Red Kul
14. 10. 2009 17:30
Expozice připomíná Léblova Racka i Divadlo Komedie
Foto: Jan Langer

Praha -  „ … i racek, konec konců,  je bílý s černými znaky. I břízy. I sny bývají černobílé," přibližoval čtenářům před lety divadelní kritik Milan Lukeš inscenaci Čechovova Racka v režii Petra Lébla v pražském Divadle Na Zábradlí.

Po patnácti letech nezapomenutelné představení, jež ovlivnilo generaci diváků i divadelních tvůrců, ožilo společně s dalšími deseti projekty na výstavě PROLOMIT PROSTOR. Od úterý je expozice měsíc k vidění v Galerii Národní technické knihovny v Praze-Dejvicích; vždy od pondělí do soboty od 10 do 18 hodin.

Foto: Jan Langer

Právě Racek, kde - slovy další recenzentky Evy Stehlíkové „vše od kliky u dveří až k lžičce nese pečeť jedné ruky, jednoho názoru" - vystihuje dokonale základní kritérium kurátorek výstavy: výsadní vizuální pojetí, překročení či prolomení divadelního prostoru.

Nejinak tomu bylo u Pitínského a Tobiášovy Sestry Úzkosti, Morávkových a Chocholouškových Akvabel nebo představení Perzekuce.cz, jehož tvůrčí tým vedený režisérem Miroslavem Bambuškem stál na počátku řady site-specific projektů v syrovém industriálním prostředí.
 
PROLOMIT PROSTOR je prvním oficiálním výstavním projektem v Galerii budovy, která byla i díky ojedinělé práci s prostorem vyhlášena letošní Stavbou roku.

Cenami jsou ověnčeny i další divadelní projekty, které se v rámci výstavy představují: Sclavi/Emigrantova Píseň studia Farma v jeskyni, Kráska a zvíře, již pro Národní divadlo v Praze připravili bratři Formanovi, nebo Nickname režisérské dvojice SKUTR.

Samostatná sekce je věnována Divadlu Komedie, zejména pak jevištní podobě textu Wernera Schwaba Nadváha, nedůležité: Neforemnost. Stejně jako další projekty je přiblíží interaktivní instalace, fotografie, audio a videoprojekce i scénografické fragmenty.

Foto: Jan Langer

Každý z jedenácti prezentovaných projektů se trochu jinak zapsal do historie českého divadla a scénografie v posledních 15 letech. Jejich tvůrci rušili konvenční pojetí inscenační praxe a pokusili se překlenout tradiční pasivní divácké vnímání. „Vybrali takové inscenace, které překročily hranice divadla, aniž by opustily jeho podstatu," vysvětluje kurátorka Marie Zdeňková.

„Zájem o scénografii každoročně roste. Bylo by ale chybou spojovat tento obor výhradně s divadlem, protože jde obecně o práci s prostorem," dodává Denisa druhá kurátorka Šťastná výstavy.  „Tvůrčí přístup k prostoru je vlastní rovněž architektům - i proto padla volba na Národní technickou knihovnu."

Informace o výstavě najdete  na www.divadlo.cz/prolomitprostor

 

Právě se děje

Další zprávy