Divadelní výkon sezony patří koketě a femme fatale

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 10. 2011 21:37
Cenu Divadelních novin má i Rosťa Dvořák a Alice Nellis

Praha - Cenu Divadelních novin za herecký výkon sezony bez ohledu na žánry převzala v Divadelním ústavu v Praze Helena Dvořáková za roli Ysé v inscenaci Polední úděl v Divadle v Dlouhé. Příběh milostného čtyřúhleníku, do jehož dějové osnovy Paul Claudel do projektuje drásavé osobní zážitky i niterné pochybnosti o Bohu a sobě samém, vyniká právě hereckými výkony a estetickou vytříbeností.

Inscenaci uvedli v Dlouhé v dubnu, příležitostí byla nejen pro oceněnou Helenu Dvořákovou, ale i pro Marka Němce, Miroslava Táborského a Miroslava Hanuše. Hru francouzského dramatika nastudovala v novém překladu Vladimíra Mikeše režisérka Hana Burešová.

"Ysé Heleny Dvořákové prochází prudkými zvraty od kokety přes nevyzpytatelnou femme fatale po zdrcenou bytost zasaženou osudem," napsal v recenzi na Aktuálně.cz Saša Hrbotický.

Další ocenění za tvůrčí počiny v sezoně 2010/2011 dostali Rosťa Novák a režiséři Janusz Klimsza, Alice Nellis a Jan Mikulášek.

Čtěte také:
Herci mluví a čekají na okamžik slávy, Bůh mlčí

Rosťa Novák byl oceněn v kategorii Tanec a balet za zatím poslední projekt svého souboru La Putyka nazvaný Up End Down. V holešovickém kulturním prostoru La Fabrika je stále vyprodaný.

V kategorii Alternativní divadlo zabodoval režisér Janusz Klimsza za projekt, který ostravské Divadlo Petra Bezruče uvádí v areálu Dolu Hlubina. Jde o hru podle knihy Ivana Landsmanna Pestré vrstvy. Příběh z hornického prostředí je autobiografií bývalého horníka z Novojičínska.

V oblasti hudebního divadla si pozornost Divadelních novin vysloužila režisérka Alice Nellis za inscenaci opery Les enfants terribles, která měla v rámci Pražského quadriennale v červnu premiéru a několik repríz v bývalé vývařovně Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Les enfants terribles
Les enfants terribles | Foto: Aktuálně.cz

"Už jsme ji připravovali s tím, že bude mít krátkou životnost, i když čím dál tím víc lidí se po tom ptá. Zprovoznit celý ten prostor a inscenaci tam vrátit by stálo hodně - a na operu, jak víme, dost peněz není," řekla režisérka.

Režisér Jan Mikulášek byl oceněn za inscenaci připravenou z Korespondence V+W na jevišti Reduty Národního divadla v Brně. Vítězové jednotlivých kategorií převzali grafické listy, které organizátorům soutěže věnoval Jiří Anderle.

 Ocenění se udílejí od roku 2001. Ještě před dvěma lety, kdy je podporovala Sazka, laureáti získali šek na 150 000 korun, plastiku a šperk. Vítěz v kategorii Herecký výkon sezony bez ohledu na žánr dostal o 50 000 korun více. Podle šéfredaktora Divadelních novin Jana Koláře mají tato ocenění stále smysl, i když se sponzorů nedostává.

"Uděluje je kolektiv kritiků a publicistů, kteří mají velkou autoritu," řekl po skromném ceremoniálu. Věří, že třeba příští rok tato ocenění podporu získají. Žádosti poslal na řadu míst, ale odpovědi se mu nedostalo.

Nadějí pro něj byl prý  Zdeněk Bakala, který platí za kultivovaného podnikatele. Myslel jsem si, že to skoro vyjde, protože náš čtenář a abonent Václav Havel mu napsal doporučující dopis, ale nevyšlo to," dodal Kolář.

Finanční částky, které kdysi udělovala Sazka, byly podle něj stoprocentně využity. Například Rosťa Novák z nich podle něj v roce 2009 zaplatil dluhy za projekt La Putyka a Ivana Chýlková svou cenu věnovala Činohernímu klubu.

 

Právě se děje

Další zprávy