Divadelní tipy: Operní kandidát, hvězdy seriálů a Topol

Klára Fleyberková
2. 1. 2013 18:45
Opera 2013, Poslední romance a Kočka na kolejích
Foto: Jan Langer

Divadelní tipy - Vánoce jsou za námi, vstup do roku 2013 také. Pokud po bujarých oslavách přivítáte rekonvalescenci, navštivte premiéru v Ungeltu, operní festival nebo zkušebnu Divadla na Vinohradech .

Opera 2013: prezidentský kandidát i klasika (Národní divadlo)

Lucia di Lammermoor
Lucia di Lammermoor | Foto: Aktuálně.cz

Do všech budov Národního divadla právě vstupuje festival věnovaný hudebnímu divadlu ze všech koutů naší země. Svátek opery se koná každý druhý rok už po deset let; ten letošní tedy otevírá druhou desítku a zároveň slaví už dvacet let existence celého projektu, který se po tak dlouhou dobu udržel, ačkoli na něm jeho pořadatelé ani účastníci zdaleka neprofitují. Opera je zkrátka vášeň, které když někdo propadne, tak pro ni žije.

Jenže jejích milovníků stále ubývá a jen málokoho napadne zajít si večer jen tak do opery. I proto je přehlídka tohoto odvětví možností, jak připomenout, že právě hudební divadlo dokáže poskytnout zcela originální zážitek. Těm, kteří už jeho kouzlo poznali, zase nabízí srovnání tvorby na českých scénách.

Festival otevře Moravské divadlo Olomouc, které do Prahy přiveze Donizettiho Luciu di Lammermoor s Olgou Jelínkovou v hlavní roli. O den později pak Stavovské divadlo rozezní slavní Bizetovi Lovci perel v podání Slezského divadla Opava, později pak plzeňská scéna  J. K. Tyla s operou La Gioconda.

Kromě klasiky ovšem na přehlídce nebudou chybět ani jména současná - na domovské scéně se představí pražské Národní divadlo s operou jednoho z možných prezidentů Vladimíra Franze, který před sedmi lety zhudebnil Čapkův román Válka s mloky. Bohatý program pak bude pokračovat až do počátku února a uvede všechny profesionální soubory naší vlasti.

Národní divadlo (všechny budovy), od čtvrtka 3. 1. do neděle 3. 2.

 

Joe DiPietro: Poslední romance (Divadlo Ungelt)

Pražské Divadlo Ungelt je - kromě své letní scény, kde se hraje i během prázdnin - známé především velkou koncentrací umělců, kteří se hojně míhají také po televizní obrazovce. Seriálové a filmové hvězdy se v Ungeltu ocitají na komorní scéně a jejich obdivovatelé tak mohou na okamžik spočinout v jejich bezprostřední blízkosti.

Foto: Divadlo Ungelt

Nejinak tomu bude i ve zcela novém titulu, který divadlo zařadilo na repertoár hned zkraje roku 2013. Hra současného amerického autora Joe DiPietra Poslední romance totiž nabízí příležitost především třem vyzrálým hereckým osobnostem, jimiž budou v tomto případě Petr Kostka, Alena Vránová a Carmen Mayerová (do kontrastu s nimi bude postaven mladičký herec Jan Bochňák).

Partnerskou dvojici ale oproti skutečnému životu tentokrát sehraje Kostka v roli aktivního osmdesátníka Ralpha a Vránová jako taktéž vitální sedmdesátnice Carol. Právě oni snad potvrdí onu mantru optimistů, že na lásku není nikdy pozdě.

Režie se ujal Petr Slavík, jenž má s tvorbou nekonečných seriálů také nemalé zkušenosti, a jako absolvent FAMU se k divadelní režii dostává až ve druhém plánu. Jak se tedy vypořádá s prací, která je (doufejme) od seriálu Obchoďák na hony vzdálená, se lze přesvědčit už za několik dní.

Divadlo Ungelt (Malá Štupartská 1, Praha 1), premiéra v úterý 8. 1. v 19:00, první repríza ve čtvrtek 10. 1. ve stejný čas.

 

Josef Topol: Kočka na kolejích (zkušebna Divadla na Vinohradech)

Když Otomar Krejča odešel v roce 1965 z Divadla na Vinohradech, aby založil svou vlastní scénu, zrodilo se legendární Divadlo za branou, jež sklízelo úspěchy i za hranicemi tehdejšího Československa. Protože si však Krejča znepřátelil režim, bylo divadlo o sedm let později zavřeno. Kromě jasné ukázky nemilosrdnosti komunistického zřízení ovšem navždy zapsalo do dějin několik jmen.

Foto: Divadlo na Vinohradech

Jedním z nich bylo bezpochyby jméno dramatika Josefa Topola, jeho spoluzakladatele a autora premiérového titulu Kočka na kolejích, v němž zazářili Marie Tomášová a Jan Tříska. A právě hra, která položila onen základní kámen, se před několika měsíci objevila na prknech divadla, jež Krejča opustil mimo jiné pro nevyhovující repertoár - Divadla na Vinohradech.

Ve zdejším komorním prostoru - tzv. zkušebně - ji zinscenoval režisér Michal Pavlík, jemuž sekundoval dramaturg Martin Velíšek. V příběhu dlouholetých partnerů, kteří v běhu života na chvíli zpomalili při čekání na vlak, tentokrát hrají Jana Stryková a Pavel Batěk. Kam se dostal vztah stěhováka Vény a servírky Évi během sedmi let? Kam se dostane dál? A je vůbec ještě nějaké dál?

Kromě silného a předlouhého dialogu dvou hlavních postav nabízí text několik dalších epizodních rolí, jichž se na Vinohradech ujali Ondřej Rychlý, Vuk Čelebić a Marek Mikulášek.

Divadlo na Vinohradech / zkušebna (náměstí Míru 7, Praha 2), nejbližší reprízy v sobotu 5. 1. v 19:00 a ve čtvrtek 17. 1. ve stejný čas.

 

Právě se děje

Další zprávy