Divadelní tipy: Cizinci, studenti a mafiáni

Klára Fleyberková
18. 9. 2012 13:12
TNF míří do NoD, Grázlové do Disku a Mafiánská opera do Akropole
Teatr Novogo Fronta míří s home:scape do NoD
Teatr Novogo Fronta míří s home:scape do NoD | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Léto končí! Divadelní soubory se po dlouhém kočování vrací zpět do svých základen, venkovní scény zavírají brány a další sezóna je více či méně úspěšně započata. Kromě velkých divadelních stánků, které přes prázdniny téměř zely prázdnotou, připravily s příchodem září premiéry i poněkud alternativnější prostory, jejichž široký záběr přeje i letnímu provozu. Do NoDu tak přijíždí zbrusu nový projekt Teatr Novogo Fronta a program Paláce Akropolis doplní Mafiánská opera. Naopak na dva měsíce utichlé Divadlo DISK znovuotevřou studenti, kteří nastupují do posledních ročníků na katedře činohry.

Teatr Novogo Fronta: home:scape (NoD)

Foto: TNF

Kultovní skupina, která v devadesátých letech razila cestu dnes stále populárnějšímu fyzickému divadlu, právě na samém počátku sezóny přiveze do Prahy svůj nový projekt dokonale odpovídající jejímu mezinárodnímu duchu. Představení home:scape vzniknuvší v koprodukci s britskými Tara Arts a maďarskou organizací Pro-Progresione totiž čerpá ze zpovědí přistěhovalců i místních obyvatel všech tří zemí. Jednotlivé příběhy více než padesáti dotazovaných pak zrodily metaforickou koláž o touze po domově i o tom, co vlastně domov může znamenat.

Jako by se tak režisérka Irina Andreeva téměř po dvaceti letech od založení souboru obrátila k tématu, které se jí samotné i její práce v Teatr Novogo Fronta bytostně dotýká. Brzy po úspěchu prvních projektů se spoluzakladatelem skupiny Alešem Janákem totiž přesídlila ze St. Petersburgu do Prahy a jako Češka ruského původu či Ruska žijící v Čechách začala tvořit po celém světě s performery všech národností.

K problému domova a možné vykořeněnosti v cizí zemi dost možná může bezprostředně promluvit právě jen soubor umělců, kteří k sesbíraným výpovědím přidají i své vlastní pocity a zkušenosti. Jedině oni dokážou vytvořit komplexní mezinárodní a mezilidskou představu o tom, co je to domov. A tu abychom v dnešním globalizovaném světě pohledali...

Pražská premiéra ve středu 19. 9. ve 20. 00, první repríza ve čtvrtek 20. 9. ve stejný čas.

 

Hýča, Šiktanc, Schiller: Grázlové (DISK)

Foto: Aktuálně.cz

Má přes dvě století stará divadelní hra ještě stále co říct? A jak by s romantickým textem nakládala nastupující generace mladých tvůrců? Odpověď na tyto a podobné otázky poskytnou studenti závěrečných ročníků činoherní katedry DAMU, kteří právě otevírají svou první a zároveň poslední sezónu v Divadle DISK. Pro jednu z absolventských premiér totiž zvolili slavný opus ještě slavnějšího Friedricha Schillera. Dle současných zvyklostí - a snad i nutně - ovšem klasickou hru značně upravili tak, aby pokud možno promlouvala k dnešním divákům.

Loupežníci jsou Schillerovým první kusem, který psal ještě během studií na vojenské akademii. Zdá se tedy, že se pod tvůrčíma rukama mladé generace ocitají zcela místně, stále je tu ovšem ta dvousetletá propast, již je třeba překlenout. Tohoto nesnadného úkolu se chopil student dramaturgie Martin Hýča spolu s hostujícím absolventem režie Davidem Šiktancem, který se hned po ukončení působení na DAMU výrazně zapsal do české divadelní tvorby (za inscenaci hry Ewalda Palmetshofera Hamlet je mrtev. Bez tíže, kterou vloni nastudoval v ústeckém Činoherním studiu, obdržel cenu Marka Ravenhilla). Dosti razantní adaptace, počínající samotným titulem, tak promlouvá o mladých lidech zápasících o přežití v soukolí současného světa. Časy se mění, boj zůstává!

Premiéra v sobotu 22. 9. v 19. 30, první repríza v neděli 23. 9. ve stejný čas.

 

Jan Jirků: Mafiánská opera (Palác Akropolis)

Foto: Aktuálně.cz

Těch, kterým je mírně přes třicet a snaží se ze svého symbolického platu uživit pomalu se rozpadající rodinu, je víc a víc. Někteří si najdou další práci a trpělivě vyplňují složenky, jiní se rozhodnou jednat. Udělat něco, co by za normálních okolností nikdy neudělali. Pro toto řešení je i hrdina nového projektu režiséra a scénáristy Jana Jirků. Dostane nabídku, která se neodmítá, ačkoli by měla - s ostatními členy své kapely, která mu živobytí zkrátka nezajistí, se vkrade do domu úplatného magistrátního úředníka, aby mu poslední úplatek zabavil. Dokáže provést takový jánošíkovský zločin? A dokáže si ho obhájit?

U zrodu myšlenky na černou komedii se zpěvy stála chuť dramatizovat knihu Zločin v Čechách bývalého člena Berdychova gangu Miroslava Houdka. Posléze ovšem Jan Jirků stočil svůj zájem k představě člověka, od něhož by nikdo nic takového nečekal. Místo prázdného velebení zločince tak stvořil v podstatě společenskokritický komediální muzikál, který jasně ukazuje, kam až může dnešní situace mladého člověka dovést.

Hudbu, která má v inscenaci neméně zásadní postavení, složil hudebník skupiny Hm... Marek Doubrava. Zahraje ji živá kapela doprovázející pozoruhodnou skupinku herců, kteří se na společném jevišti potkávají vůbec poprvé - Simona Babčáková, Oldřich Navrátil, Vladimír Marek, Tomáš Jeřábek, Jakub Žáček či Aneta Krejčíková. Co asi takové spojení přinese?

Premiéra v pondělí 24. 9. ve 20. 00, první repríza v neděli 21. 10. ve stejný čas.

 

Právě se děje

Další zprávy