Divadelní tipy: Americký balet a invaze Moravanů

Klára Fleyberková
23. 10. 2012 15:41
Balet Americana III, Ostrava v Praze a Osamělá srdce
Foto: ND

Divadelní tipy - Globalizace roztahuje prsty, a co bylo dřív daleko, dnes máme jako na dlani. I v naší malé zemi tak již, chválabohu, známe a volně využíváme vše, co moderní doba nabízí, aniž bychom překročili hranice státu či dokonce města. Podobného luxusu mohou Pražáci využít tento týden - Národní divadlo totiž uvede baletní představení tří amerických choreografů a ostravští umělci přivezou do hlavního města hned několik svých představení. Nabídku pak završí inscenace Moravana tvořícího v Praze Davida Jařaba.

Americana III (Národní divadlo/Státní opera)

Balet Národního divadla již potřetí ve své historii uvádí komponovaný večer, během něhož se představí tři choreografie americké provenience. Českému diváku tak dopřeje jedinečnou možnost zhlédnout během několika hodin díla nejdůležitějších osobností světové baletní scény, které toto umění zásadním způsobem přiblížily současnosti a prošlapaly tak cestu mnoha tvůrcům, kteří přišli po nich.

Foto: ND

Večer otevře představení s názvem Themes and Variations na hudbu Petra Iljiče Čajkovského. Choreografii tohoto díla kdysi sestavil významný tvůrce George Balanchine, který zemřel bezmála před třiceti lety. Ačkoli už drahnou dobu není mezi námi, jeho odkaz v baletním světě nese řada dalších umělců. Právě on totiž transformoval klasický balet do takzvané neoklasiky, které se také někdy přezdívá americký balet.

Druhou částí večera bude choreografie téměř o dvě generace mladšího Williama Forsytha nazvaná In the Middle Somewhat Elevated. Také Forsythova tvorba je výrazně inovativní a ovlivňuje mnoho následovníků. Jeho díla jsou ojedinělá propojením klasického baletu s mnoha prvky moderního umění, například s mluveným slovem, videozáznamem, sochami, elektronickými zvuky nebo zesílenými hlasy vycházejícími přímo z tančících interpretů.

Celý program pak uzavře představení Fancy Frees s hudbou populárního Leonarda Bernsteina. Jeho choreograf Jerome Robbins je v tomto oboru patrně nejznámější osobností 20. století. A to především pro práci na významných amerických muzikálech - za choreografii a spolurežii pozdější filmové verze West Side Story, obdržel Oscara. Není tedy pochyb, že prezentací jeho práce a tvorby obou dalších umělců přináší Národní divadlo to nejkvalitnější, co v daném oboru v moderní době vzniklo.

Státní opera (Wilsonova 4, Praha 1), premiéra ve čtvrtek 25. 10. v 19. 00, II. premiéra v pátek 26. 10. ve stejný čas.

 

Ostrava v Praze

Když se před třemi lety rozpoutal lítý boj o post Evropského hlavního města kultury pro rok 2015, Ostrava jako jeden z kandidátů uspořádala v Praze přehlídku tvorby celé své divadelní sítě. Ačkoli nakonec titul nezískala, myšlenka se všem zúčastněným zalíbila natolik, že festival Ostrava v Praze vstupuje letos do svého třetího ročníku.

Foto: Aktuálně.cz

Ostravským divadelníkům na šest dní otevře dveře Nová scéna Národního divadla, Divadlo v Celetné a Komedie pod novým vedením Evy Bergerové. Právě v posledně jmenovaném prostoru proběhne většina představení počínaje inscenací Komorní scény Aréna S nadějí, i bez ní v režii Ivana Krejčího. O den později pak na stejném jevišti zahraje Divadlo loutek slavný polský muzikál Malované na skle, který přímo pro něj přebásnila ostravská písničkářská legenda Jarek Nohavica.

Následující neděle bude patřit Národnímu divadlu Moravskoslezskému, které do Prahy přiveze hned dvě své inscenace. V pozdním odpoledni zaplní Komedii představení hry Kuřačky, kterou - jako variaci na Čechovovy Tři sestry - přímo pro tuto inscenaci napsala Anna Saavedra. S režisérkou Jankou Ryšánek Schmiedtovou tak zpracovaly ryze současné téma virtuálních lásek, fenoménu singles, pracujících žen a mužů v domácnosti. Z dílny onoho ruského klasika pochází i druhá ukázka z repertoáru největšího Ostravského divadla - Ivanov v režii mladého režiséra Štěpána Pácla.

Dvě své inscenace přijede do hlavního města představit i Divadlo Petra Bezruče. V Celetné nejprve zahraje jevištní podobu slavného filmu Rodinná oslava překřtěnou na Rodinnou slavnost. A celý festival pak uzavře inscenací režiséra Jana Mikuláška Na větrné hůrce.

Ostrava v Praze (různá místa), od pátku 26. 10 do čtvrtka 1. 11.

 

Nathanael West, David Jařab: Osamělá srdce (Divadlo Na zábradlí)

Za deset let, kdy David Jařab působil s Dušanem D. Pařízkem v Divadle Komedie, uvedl na scénu nespočet adaptací slavných i méně slavných knih světové i české literatury. Vždy se klonil především k dílům první poloviny dvacátého století. Jeho zájem přetrval i v době, kdy netvoří kontinuálně na jedné scéně a kočuje po nejrůznějších divadelních domech.

Foto: DNZ

Není tedy divu, že pro svou premiéru v Divadle Na zábradlí zvolil opět adaptaci a to opět literární předlohy první půle minulého století. Tentokrát se v jeho hledáčku objevila groteskní novela amerického meziválečného autora Nathanaela Westa Utěšitelka.

Ovšem nejen Jařabova neměnná záliba a jeho originální režijní rukopis bude všem věrným připomínat zásadní desetiletou éru Divadla Komedie, neméně to bude také představitel hlavní role. Do ní byl totiž obsazen Stanislav Majer, který do souboru Divadla Na zábradlí přešel právě z Pařízkovy Komedie. Společnost mu budou dělat jeho noví kolegové Jiří Ornest, Kristina Beranová, Natália Drabiščáková, Leoš Noha, Marie Spurná, Natálie Řehořová či dramaturgyně inscenace Lucie Ferenzová.

I další členové inscenačního týmu jsou Jařabovými dlouholetými souputníky, takže kvalita jeho tvorby jistě zůstane netčena. O hudbu se postará kmenový hudebník bývalé Komedie Ivan Acher, kostýmy navrhla Sylva Zimula Hanáková a scénu, jak je jeho dobrým zvykem, sám Jařab.

Divadlo Na zábradlí (Anenské náměstí 5, Praha 1), premiéra v úterý 30. 10. v 19. 00., první repríza ve středu 31. 10. ve stejný čas.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chodíte rádi do divadla?

 

Právě se děje

Další zprávy