Divadelní tipy: Amatéři, profíci a Mikuláškův Čechov

Klára Fleyberková
13. 11. 2012 15:26
Turgeněvův Rváč, Čechovův Višňový sad a LÁHOR/Soundsystem
Jan Mikulášek
Jan Mikulášek | Foto: ČTK

Divadelní tipy - Ty tam jsou doby, kdy amatérské divadlo znamenalo nižší kvalitu než profesionální. Ono totiž žít z hraní divadla je téměř nemožné, a tak amatéři pracují v mnohem svobodnějším duchu. A že jim chybí herecké vzdělání? Marná sláva, vždycky jde především o talent. Jak je na tom amatérské divadlo dnes, ukáže hostování spolku LÁHOR / Soundsystem, to profesionální pak zastupují Městská divadla pražská. A vydáváme se také do Husy na provázku, kde inscenoval Čechova režisér Jan Mikulášek.

 

Rváč
Rváč | Foto: MDP

Rváč (Divadlo ABC)

Městská divadla pražská jsou neobyčejně činný spolek. Snad proto, že sdružují Divadlo Rokoko a ABC, chrlí jednu premiéru za druhou. Po nedávné adaptaci slavného sitcomu Kancl na prvně jmenované scéně, uvádí ta druhá tento týden další zbrusu novou inscenaci. Tentokrát ale nejde ani zdaleka o novodobý text, nýbrž o klasika ruské literatury Ivana Sergejeviče Turgeněva.

Jeho raná romantická povídka Rváč ponoukla již před třiatřiceti lety dramatika Antonína Mášu, méně známého představitele nové vlny československého filmu, k jejímu převodu na divadelní prkna. Zrodilo se tak drama o ženě mezi dvěma muži, kteří jsou navíc dobrými přáteli, a střet v srdci krásné mladé dámy pro ně znamená tím více. Jejich souboj ovšem není jen soubojem o lásku milované ženy; každý z nich zastává zcela jiný životní styl. Vyhraje kultivovaný vzdělaný muž, nebo ten se špatnou pověstí?

Režie příběhu o partnerském trojúhelníku se ujal sám ředitel Městských divadel pražských Ondřej Zajíc, který z dramaturgyní Věrou Maškovou zvolil zvučné obsazení, které do Divadla ABC jistě přiláká nejednoho televizního diváka. Tomáše Novotného v roli jednoho vrcholu onoho trojúhelníku totiž doplní Martin Písařík a Veronika Kubařová, mladé seriálové a filmové naděje. Spolu s nimi se na jevišti objeví například Hanuš Bor, Stanislava Jachnická, Evellyn Pacoláková či Jiří Klem.

MDP/ Divadlo ABC (Vodičkova 28,  pasáž U Nováků, Praha 1), premiéra v sobotu 17. 11. v 19:00, první repríza v pondělí 19. 11. ve stejný čas.

 

Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? (Činoherní klub)

Láhor
Láhor | Foto: Láhor

Činoherní klub už bezmála deset let pořádá přehlídku amatérských a poloamatérských divadel s názvem Čk uvádí:. Poskytuje tak vždy několika souborům možnost zahrát si na profesionální scéně pro její diváky. Po pět říjnových a listopadových nedělí se představí pět rozdílných skupin lidí, pro něž je divadlo zálibou a vášní.

Poslední z této pětice je LÁHOR / Soundsystem, který tak letošní ročník přehlídky definitivně uzavře. Soubor vznikl sloučením několika různých amatérských uskupení (Dekadentní divadlo Beruška, XXXH´X XOˇXXOXX, Divadlo V Soukolí, Vichr Z Hor a Divadlo DNO) a zrodil se tak jakýsi výběr toho nejlepšího, divadelní "all-stars-band", jak sami herci říkají. První představení byla improvizovaná opereta V bikinách jdem tmou, kterou před deseti lety sehrálo na Moravě celkem dvanáct herců. Tento ustálený soubor si vzal improvizaci za své a netvoří na základě textu, nýbrž volně podle zvoleného tématu.

Od své divadelní dráhy si tvůrci loni odskočili k filmové práci a natočili snímek Nic proti ničemu. Jeho režisérem byl Petr Marek (známý především jako člen elektro skupiny Midi lidi), který režíruje veškerou tvorbu spolku. Výjimkou nebude ani představení, s nímž bude LÁHOR / Soundsystem hostovat v Činoherním klubu. Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? nese podtitul komedie o občanské angažovanosti a osobních limitech a vypovídá o revolučním listopadu roku 1989. Kromě Petra Marka budou improvizovat Johana Švarcová, Marta Pilařová, Marian Moštík, Zdeněk Hudeček, Jiří Najvert, Radek Rubáš, Kamila Davidová, Patrik Hronek, Jiří Nezhyba a Prokop Holoubek.

Činoherní klub (Ve Smečkách 26, Praha 1), v neděli 18. 11. v 19:30.

 

Višňový sad (Husa na provázku)

Anton Pavlovič Čechov
Anton Pavlovič Čechov | Foto: Aktuálně.cz

Jen málokterý autor se na českých i světových jevištích objevuje s takovou frekvencí, že ho lze bez vytáček nazvat stálicí. Jména všech těchto klasiků by se dala vypočítat na prstech dvou rukou. Jedním z oné snad jednomístné cifry je Anton Pavlovič Čechov, ruský dramatik, jenž by se zcela jistě ocitl na samém počátku řady. A jen málokterá z her je tak častou položkou repertoáru českých divadel jako jeho Višňový sad.

Stejně tak je v našich končinách nemnoho režisérů, u kterých je téměř zaručené, že k takovým klasikám přistoupí novým a neotřelým způsobem. K jejich výčtu by bohatě stačily prsty jedné ruky. Jan Mikulášek se k nim ale bezpochyby řadí.
A právě tito dva tvůrci se „sešli" na prknech brněnské Husy na provázku a jejich součinností se zrodí zcela nová a snad i novátorská inscenace tak oblíbeného Višňového sadu. Vzhledem k tomu, že se toto drama u nás poprvé hrálo už před dlouhými šestašedesáti lety, stojí mladý režisér skutečně před velkou výzvou do souboje originality.

Majitelku sadu, jehož prodej znamená nevítanou změnu životního stylu, zahraje Petra Bučková, její dceru Aňu, která se na změnu naopak těší, Eliška Fuksová a její adoptivní dceru Varju Anežka Kubátová. V dalších rolích se pak představí Jan Kolařík, Robert Mikluš, Milan Holenda či Vladimír Hauser.
 
Divadlo Husa na provázku (Zelný trh 9, Brno), premiéra v pátek 16. 11. v 19:00, první repríza v sobotu 17. 11. ve stejný čas.

 

Právě se děje

Další zprávy