Divadelní publicisté ocenili Formany i Uhdeho

Jitka Gráfová
27. 9. 2007 14:05
Byly rozdány ceny Sazky a Divadelních novin
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Cena Sazky a Divadelních novin za výkony uplynulé sezony zná vítěze. Ve středu večer si pro ocenění a finanční odměnu do Husy na provázku přišel Milan Uhde, bratři Formanové i herec Michal Pavlata.

Trofeje divadelních publicistů patří spolu s Cenami Alfréda Radoka a Tháliemi k nejprestižnějšímu oceněním u nás. Za mimořádné počiny na českých jevištích si vítězové posedmé odnesli finanční odměnu 150 tisíc korun, v kategorii za herecký výkon je částka o 50 tisíc korun vyšší.

Slavnostní udílení v brněnském divadle Husa na provázku doprovodil soubor ukázkami ze své tvorby. Diváci se tak dočkali písní a scén z her Balada pro banditu, Velmi modrý pták či Shakespyré.

Mezitím byla nejlepším počinem sezony v oblasti hudebního divadla vyhlášena semaforská Dobře placená procházka, kterou pro Národní divadlo v Praze nastudoval filmový režisér Miloš Forman a jeho synové Matěj a Petr.

Režisér Miloš Forman na tiskové konferenci k premiéře svého nového filmu Goyovy přízraky
Režisér Miloš Forman na tiskové konferenci k premiéře svého nového filmu Goyovy přízraky | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Národní divadlo bylo největším favoritem, mělo hned osm nominací v nejrůznějších kategoriích. Zatímco bratři Formanové do Brna dorazili, otec pozdravil diváky prostřednictvím videoprojekce. Matěj rovněž vysvětlil, co udělají s finanční výhrou: "Otec asi řekne, že si peníze rozdělíme na třetiny. Potom přijde a navrhne, že si dáme partičku a o všechno nás obere v mariáši."

Kromě ceny za herecký výkon může být oceněna jakákoli profese. Z letošního vítězství v oblasti činohry se tak může radovat dramatik Milan Uhde: získal cenu za hru Zázrak v černém domě, jež byla uvedena v Divadle Na zábradlí na jaře. Za odměnu se dočkal i skeče, ve kterém ho parodovali členové Husy na provázku.

ČTĚTE TAKÉ: Uhde: Politika mě jako drama nezajímá

Bezžánrovou cenu za herectví získal Michal Pavlata za ztvárnění role Teache v Americkém bizonovi, který má ma repertoáru Činoherní klub. Nejvíce si ale Pavlata pochvaloval finanční injekci spojenou s vítězstvím. "V poslední době jsem se věnoval hlavně divadlu, takže jsem zchudnul. Prachy jdou na správnou adresu," citovala ho ČTK.

Cenu za tanec a balet získala Hana Litterová - za choreografii a režii tanečního představení Balady v Národním divadle v Brně. V alternativní kategorii si vítězství odnesl René Levínský za hru Harila, kterou uvádí brněnské Divadlo v 7 a půl .

Slavnostní večer moderovali Jan Budař a Anežka Kubátová; Budaře pak vystřídali herci Jiří Vyorálek, Jiří Kniha a Jiří Jelínek. Záznam z předávání bude 13. října vysílat Česká televize.

 

Právě se děje

Další zprávy