Divadelní přehlídka stále pokračuje

28. 11. 2005 10:05
Praha - Představením hry Rollanda Schimmelpfenniga nazvané Arabská noc s podtitulem Oratorium pro pět herců pokračovala včera ve Švandově divadle v Praze přehlídka regionálních scén České divadlo 2005/2006.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Inscenaci, která měla premiéru loni v únoru, nastudoval v překladu Josefa Balvína režisér Tomáš Svoboda.

Autor více než deseti dramatických divadelních a rozhlasových her vzbudil mimořádnou pozornost německých scén především dvěma posledními texty - Arabskou nocí a hrou Push Up 1-3. Po premiéře první z nich ve Stuttgartu o ni během jediné sezony projevilo zájem na 40 divadel a v Německu se stala šlágrem.

Režisér Svoboda spolu s autorem výpravy Jaroslavem Bönischem umocnili sugestivní atmosféru tím, že hrdinům nachystali scénu v podobě bazénu s vodou. Ztvárnili je Marek Matějka, Jan Bidlas, Matúš Bukovčan, Jitka Prosperi a Irena Kristeková.

Přehlídka České divadlo 2005/2006 začala koncem října. V Praze představí až do dubna příštího roku 20 inscenací stejného počtu regionálních scén. Umělecká agentura Foibos ji organizuje už pojedenácté, dosud do Prahy přivezla na 240 představení.

Dalším účastníkem přehlídky budou od 9. do 11. prosince v rámci hostitelských dnů Olomouckého kraje divadla z Šumperka a Olomouce. První uvede legendární muzikál Cabaret, druhé hru Tankreda Dorsta nazvanou Merlin. Jejich přítomnost v metropoli uzavře koncert Moravské filharmonie Olomouc s dirigentem Petrem Vronským.

 

Právě se děje

Další zprávy