Zlatá éra československého plakátu pokračuje ve Světozoru výstavou prací Karla Míška

ČTK ČTK
26. 10. 2017 14:41
Na stěnách chodeb pražského kina Světozor jsou nově k vidění plakáty grafika a malíře Karla Míška. Jde o práce, které umělec realizoval pro pražské Národní divadlo, někdejší Divadlo S. K. Neumanna a Divadlo E. F. Buriana či pro Městské divadlo v Ústí nad Labem.
Divadelní plakáty Karla Míška.
Divadelní plakáty Karla Míška. | Foto: Obchod Terryho ponožky

Padesát divadelních plakátů výtvarníka Karla Míška nyní visí v pražském kině Světozor. 

"Plakáty vznikly v rozmezí let 1992 až 2016. Jde o práce, které umělec realizoval pro pražské Národní divadlo, někdejší Divadlo S. K. Neumanna a Divadlo E. F. Buriana či pro Městské divadlo v Ústí nad Labem," řekl kurátor výstavy Pavel Rajčan s tím, že druhou várku autorových plakátů Světozor vystaví v polovině prosince. 

Foto: Obchod Terryho ponožky

Míškova expozice je pětadvacátým pokračováním cyklu Zlatá éra československého plakátu, který připravila prodejní galerie Terryho ponožky. 

Karel Míšek studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Františka Muziky. Zabývá se především plakátovou tvorbou a grafickým designem. Od roku 1994 vede ateliér grafického designu na Fakultě užitého umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. 

Galerie Terryho ponožky pečuje o sbírku obsahující 20 tisíc autorských výtvarných plakátů vzniklých v Československu do konce roku 1989. Z nich zhruba tři čtvrtiny se týkají filmu. Během devíti let připravila 153 výstav nejen v Česku, ale i v USA, Japonsku, Polsku, Itálii, Španělsku a Rakousku.

 

Právě se děje

Další zprávy