Divadelní ceny Tony sesbíral Stoppard a jeho Utopie

kul, ČTK
11. 6. 2007 15:17
61. ročník ocenil nejlepší inscenace na Broadwayi

New York - Český rodák Tom Stoppard a jeho drama The Coast of Utopia (Na březích Utopie) o ruských revolucionářích 19. století byla vyhášena nejlepší činohrou letošní sezóny newyorské Broadwaye.

Ceny Tony (Tony Awards) jsou považované za divadelní obdobu filmových Oscarů. Každoročně je uděluje Americká liga divadel a producentů. V Radio Music City Hall se slavností ceremoniál konal po jednašedesáté.

Stoppardova Utopie získala také cenu za činoherní režii pro Jacka O´Briena a za nejlepší herecké výkony ve vedlejších rolích, které si odnesli Billy Crudup a Jennifer Ehleová. Inscenace bodovala i v kategoriích nejlepší výprava, kostýmy a světla. Celkem sedm cen dělá Stoppardovu Utopii vůbec nejúspěšnějším kusem v historii Tony Awards.

Foto: Reuters

Stoppard se narodil v roce 1937 jako Tomáš Straussler v lékařské rodině ve Zlíně. Československo opustil jako nemluvně a nakonec se jeho matka usadila v Anglii. Jeho poslední hra Rock´n´roll je nyní uváděna v pražském Národním divadle a je reflexí komunistické diktatury a listopadového převratu.

Čtěte recenzi na inscenaci Rock´n´roll: Tenhle Rock´n´roll jsme potřebovali

Podívejte se na video z generální zkoušky: Plastici hrají ve Zlaté kapličce

V hudební kategorii hlavní cena připadla rockovému muzikálu Spring Awakening (Probuzení jara) na motivy expresionistického dramatika Franka Wedekinda. Inscenace byla oceněna i za muzikálovou režii, za předlohu a libretu, hudbu a hudební angažmá, nejlepší mužskou roli, choreografii a světla.

The Plastic People of The Universe hrají v Národním divadle.
The Plastic People of The Universe hrají v Národním divadle. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli v činohře podle hlasování 785 divadelních profesionálů odvedl Frank Langella v roli prezidenta Richarda Nixona ve hře Frost/Nixon na motivy televizního rozhovoru z roku 1977. Vítězkou ženské činoherní herecké kategorie je Julie Whiteová za postavu hollywoodské agentky v The Little Dog Laughed.

Newyorská divadla v okolí ulice Broadway letos nabídly 35 inscenací včetně 12 nových muzikálů a 11 premiérových činoher. I když se do popředí nedostal jednoznačný hit, sezóna je velmi úspěšná. Na vstupenkách se celkem vybralo 939 milionů dolarů a počet diváků už druhý rok za sebou překročil 12 milionů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy