Detektivní trilogii Milénium zfilmuje David Fincher

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
27. 4. 2010 17:00
V hlavní roli by se mohl objevit Brad Pitt
Foto: Reuters

Londýn - Knižní detektivní trilogie Milénium udělala další krok k tomu, aby ještě překonala nálepku Největší švédský fenomén od časů Abby. Poté, co podle ní vznikly tři švédsko-dánské filmy, chystá se na její adaptaci Hollywood. A podle nových informací by minimálně první díl by měl režírovat David Fincher.

Kvůli jazykové bariéře a neochotě širšího amerického publika číst titulky je nakonec výhodnější filmy kompletně natočit znovu v angličtině než zakoupit originál. Platilo to třeba s Insomnií, týká se to  nedávného švédského upírského hitu Ať vejde ten pravý (kde budou hrát Kodi Smit-McPhee z filmu Cesta a Chloe Moretzová z filmu Kick-Ass) a bude to i případ Milénia.

Oblíbenec Pitt

Foto: Bontonfilm

Zatímco se v Česku teprve budou hrát první dva severské filmy a knižně vyjde přeložený třetí díl, v USA se mezitím začne pracovat na mnohem výpravnější filmové verzi. Tu má mít na starosti David Fincher, autor temných krimi thrillerů Sedm, Úkryt či Zodiac, sci-fi hororu Vetřelec 3, společenské satiry Klub rváčů a melodramatické civilní fantasy Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

Je pravda, že studio Columbia Pictures ho oficálně nepotvrdilo - naposledy se k obsazení režiséra vyjádřilo před 14 dny s tím, že výběr je ve finále. V tu dobu se ale poprvé objevilo v médiích Fincherovo jméno a od té doby berou filmové magazíny jeho angažmá jako hotovou věc.

Znovu ho zopakovaly i v nejnovějších zprávách, podle kterých to vypadá, že Fincher obsadí do hlavní role novináře rozkrývajícího dalekosáhlé zločinné spiknutí svého oblíbence Brada Pitta. Původně se spekulovalo o nemenších hvězdách, Johnny Deppovi či Georgi Clooneym.

Potvrzené je už obsazení ústřední role anarchistické hrdinky Lisbeth Salandrové - zahraje si ji Carey Mulliganová, již na výsluní zájmu producentů vynesl na Oscary nominovaný snímek Škola života (An Education). Mulliganová už jednu zásadní roli má: bude jí nová verze My Fair Lady, kde ztvární Lízu Dolittlovou.

Čtěte také:
Bestseller Milénium si hraje s ohněm a s informacemi
Vdova po fenomenálním spisovateli nemá z knih ani haléř

Lisbeth prý Fincher vybíral ze zhruba 5000 kandidátek. S tím, aby Mulliganová hrála hlavní roli, souhlasí i rodina autora předlohy, zemřelého spisovatele Stiega Larssona. Mulliganová by měla za tři filmy dostat celkem dvacet milionů dolarů a stala by se tak jednou z nejlépe placených britských hereček.

Foto: Aktuálně.cz

Na hollywoodské verzi má spolupracovat společnost Yellow Bird AB, která produkovala švédské adaptace. Americké filmy bude produkovat Scott Rudin, který má na kontě například úspěšný snímek bratří Coenů Tahle země není pro starý. 

Ze Švédska do Kanady

První díl už píše Steve Zaillian, jenž je podepsán pod scénářem Schindlerova seznamu, Gangů New Yorku, Hannibala nebo Amerického gangstera. Práci má dokončit do léta, natáčení by mělo v září nebo říjnu.

"Všechno se nebude odehrávat ve Švédsku, ale doufáme, že část tam bude natočena, Stockholm coby místo je velmi důležitou součástí knih," prohlašoval šéf Yellow Bird Mikael Wallen po podpisu smlouvy.

Nicméně podle listu The Times producenti děj trilogie přemístí do Kanady, která nabídne v případě potřeby podobné scenérie a ráz krajiny jako Švédsko, ale zároveň budou tamní reálie mnohem blíž severoamerickému divákovi.

Foto: Aktuálně.cz

Producenti už dřív prohlásili, že vyberou režiséra, který bude mít čas a chuť na všechny tři díly. Přesto zůstává otázkou, zda Fincher u Milénia vydrží, protože patří k autorům, kteří neustále hledají nové výzvy a náměty. Navíc každý film kvůli svému až maniakálnímu perfekcionismu tvoří velmi dlouho - a to není úplně ideální pro sérii, která má vznikat v rychlém tempu.

Fincher přitom chce dělat i na povídkovém comicsovém snímku Heavy Metal a zatím se nechce vzdát ani adaptace comic booku Černá díra. Momentálně ještě dokončuje snímek The Social Network o zakladatelích Facebooku, jež by měl mít premiéru ještě letos.

Fincher doposud vždy točil v rámci studiového systému. Jeho filmy sice působily netradičně a kontroverzně, ale i debutový Vetřelec 3 se snažil být při vší podvratnosti co "nejcivilnější".

V tom hlavním Fincher zůstává věrný svému přístupu - vyprávět o citově silných situacích chladně pozorovacím způsobem. Těžko tak říct, zda je jeho styl kladoucí větší důraz na atmosféru než samo vyprávění ideální pro filmovou podobu knih s detektivní zápletkou a přemírou informací.

Svět současné politiky a přemíry informací

Hrdiny trilogie jsou investigativní novinář Mikael Blomkvist, autorovo alter ego bojující proti
nepravostem establishmentu i diskriminaci žen, a jeho parťačka Salanderová, která dostala od recenzentů charakteristiku "zčásti Lara Croft, zčásti pohrdavá dvacítka se svérázným smyslem pro spravedlnost".

Foto: Aktuálně.cz

Jejich objemné příběhy jsou hodnoceny jako skvělý příspěvek detektivnímu žánru. Trilogie podle recenzentů nabízí výborně vystavěné postavy a propracovaný děj, v němž se navíc odráží i svět současné politiky a přemíry dat.

"Příběh, jenž se na povrchu tváří pouze jako poutavý thriller, při bližším pohledu získává nádech výpravy za hledáním morálky - výpravy, která není zasazena do říše fantazie, ale do reálného prostředí. V našem světě nežijí Lisbeth Salanderové, ale Larssonova kniha odhaluje, jak vroucně si přejeme, aby tu byly," napsal list The Scotsman.

Larssonovi (15. srpen 1954 - 9. září 2004) se povedl unikátní kousek. Dlouhá léta byl respektovaný ekonomický novinář a aktivista známý otevřenou kritičností k establishmentu. Když si chtěl na začátku nového století od žurnalistiky odpočinout, napsal rozsáhlou detektivní trilogii (nejen) z novinářského prostředí, která vešla ve známost pod souhrnným názvem Milénium.

Zemřel však v padesáti letech na infarkt ještě před vydáním prvního dílu. Nedožil se toho, jak se z jeho románů stal prodejní i kulturní fenomén, který dalece překročil hranice severské země. Švédsky vyšly knihy v letech 2005 až 2007; postupně se přidaly další jazyky, anglické překlady následovaly v letech 2008 a 2009.

Foto: Aktuálně.cz

Knihy (Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm, Dívka, která kopla do vosího hnízda) se všude držely na prvních příčkách žebříčků, do konce roku 2009 se prodalo ve 41 zemích okolo 25 milionů výtisků. Larsson se tak posmrtně stal druhým světově nejprodávanějším autorem loňského roku. Česky jsou k dispozici první dva díly, třetí chystá brněnský Host už za měsíc.

Prodej filmových práv se dlouho očekával, přestože levicový Larsson by možná s „hollywoodizací" svých kritických příběhů nesouhlasil. Suma za adaptaci každopádně ještě zvýší dědictví, které už nyní činí 40 milionů dolarů a stále roste.

Zatím se však není jasné, kdo z něj bude mít užitek. Od Larssonovy smrti zuří boj o jeho majetek mezi jeho otcem a bratrem, kteří zdědili práva na knihy, a spisovatelovou dlouholetou partnerkou Evou Gabrielssonovou.

Té po Larssonovi nezůstalo nic, protože se nevzali, aby neexistovaly o jejich životě žádné dohledatelné dokumenty, a nebyli tudíž „zranitelní" při Stiegově práci pro antifašistická hnutí. Od médií tak dostala přezdívku „dívka, která neměla štěstí".

 

Právě se děje

Další zprávy