Designbloku vládnou návraty do dětství a nizozemské hvězdy

Sabine Kejlová Sabine Kejlová
6. 10. 2014 23:46
Do Prahy se vrací legendární Gijs Bakker. Jeho prezentaci lze vidět v Colloredo-Mansfeldském paláci stejně jako tvorbu dalších dvou Holanďanů Ineke Hans a Franka Tjepkemy.
Náhrdelník Gijse Bakkera z roku 1967.
Náhrdelník Gijse Bakkera z roku 1967. | Foto: Designblok

Praha - Na Designbloku je nejlepší to, že vás nemůže zklamat. Rok od roku je lepší a lepší a letos pořadatelé nasadili laťku opravdu vysoko. Je to jedna z mála akcí u nás, která i do Prahy dokáže vnést atmosféru světovosti a vystavovat na ní znamená pro tvůrce čest, a ne jen další průměrný zářez v portfoliu. Designblok je svěží, mladý, hravý a opravdu miluje design.

Letošní už šestnáctý si přivlastnili nizozemští designéři. Je to dobře, protože nizozemský design je pravděpodobně tím vůbec nejlepším v Evropě a inspiruje nejen celý zbytek starého kontinentu, ale i ostatní světové tvůrce. Po deseti letech se tak do Prahy vrací vynikající šperkař, průmyslový designér a spoluzakladatel revolučního holandského uskupení konceptuálních designérů a teoretiků Droog, Gijs Bakker.

Designblok 2014 (7. - 12. října)
Autor fotografie: Designblok

Designblok 2014 (7. - 12. října)

Superstudio Hra - hlavní výstava šestnáctého ročníku se koná v budově bývalé základní školy v Mikulandské ulici a jejím tématem je koncept a hra. Připravili ji kurátoři a designéři z Česka, Polska a Rakouska. Vedle hravých konceptů pro dospělé je připraven třeba výběr švédských hraček od galeristy Stefana Nilsena, Maxim Velčovský umístil instalaci pro Vitru do koruny stromu na nádvoří a výstava Vojna a mír představí polský a československý design 50. a 60. let 20. století.

Superstudio Evropa - druhá velká expozice je umístěna v secesním hotelu Evropa na Václavském náměstí. Každý z pokojů nabídne instalaci některé ze značek či výrobců interiérového designu, nábytku, svítidel či doplňků. Pořadatelé ale slibují připomenout i legendární gastronomii hotelu Šroubek, jak se Evropa dříve podle svého majitele jmenovala.

Openstudio - Dům U Minuty na Staroměstském náměstí hostí expozice stovky designérů, designérských studií, škol a médií z České republiky, Polska, Slovenska, Rakouska, Německa, Anglie, Belgie, Švédska a Norska. Výstava Diploma selection představuje výběr z osmdesáti absolventských prací z celé Evropy.

Arthouse - Colloredo-Mansfeldský palác v Karlově ulici druhým rokem hostí projekty na pomezí umění a designu. Holandská elita Gijs Bakker, Ineke Hans, chp...? a Tjep, rakouští Breaded Escalope, Francouzi Claire Lavabre a Numéro 111 vs. domácí hvězdy Eva Eisler, Liběna Rochová, Jakub Berdych, Jiří Příhoda, Zorya. K tomu deForm, Markéta Kratochvílová a Tomáš Podracký, unikátní instalace Chanel od Jana Plecháče a Henryho Wielguse, nebo aukční výstava antikvit 20. století.

Fashionstage - módní přehlídky se uskuteční v kostele sv. Šimona a Judy v Dušní ulici.

Na Designbloku představuje svou úplně novou kolekci šperků pod vlastní značkou Chi ha paurra...? a jeho prezentaci najdete v Colloredo-Mansfeldském paláci stejně jako tvorbu dalších dvou Holanďanů Ineke Hans a Franka Tjepkemy. Ineke Hans patří mezi současné stár holandského sklářského designu. Na Designbloku uvidíte její skleněné muchomůrky a tato sympatická umělkyně s rozpustilou imagí Pipi Dlouhé punčochy získává body navíc už jen za to, že se jako studentka učila a pracovala ve studiu českého designéra Bořka Šípka. Právě jemu a české sklářské historii Ineke Hans přiznává výrazný vliv na svou vlastní tvorbu.

Frank Tjepkema (studio Tjep) navrhl svoji expozici unikátně pro letošní Designblok a je opravdu krásná. Jmenuje se Bronze Age, „jako reakce na nezastavitelnou digitalizaci a virtualizaci všech našich základních potřeb, a to dokonce i lásky a přátelství.“ Designér prý z toho důvodu pociťuje nutkání vymezovat se proti současnému trendu antagonisticky. Jeho Bronze Age exponáty jsou ruční výroba a to navíc hezky postaru, což není hipsteřina ani projev staromilectví, ale vcelku milý zájem o pracovní postupy tisíce let nazpátek.

Na Designbloku vystavují autoři z celkem patnácti cizích zemí. Byla by ale škoda vynechat české tvůrce, protože jejich práce rozhodně za návštěvu stojí. Mimo jiné budou k vidění práce světově uznávané designérky Evy Eisler, studia Křehký, dvojice Jan Plecháč a Henry Wielgus, Maxima Velčovského ve spolupráci s firmou Vitra, skláře Ronyho Plesla a mnoha a mnoha dalších.

Ke slovu se ale dostanou i nadějní mladí kreativci z řad uměleckých škol a Kostel sv. Šimona a Judy bude stejně jako loni patřit módě. Na Fashion Stagi se v pátek a sobotu ukáží známí čeští návrháři a návrhářky jako Monika Drápalová, Hana Zárubová nebo Pavel Brejcha, ale také zajímavá Belgičanka ruského původu Lena Lumelsky.

Lumelsky hodně pracuje s černou barvou a tlumenými tóny, drží se v kategorii sofistikované nositelnosti a přestože se narodila v Rusku, na jejím rukopise byste to poznali jen těžko. Mnohem výrazněji než ruská pompéznost, se v její tvorbě uplatňuje antverpská škola klasických linií a materiálů. Lumelsky má potenciál najít si své příznivkyně právě mezi Češkami. Je dostatečně střídmá, zároveň má ale i nevtíravý šmrnc.

Za posledních šestnáct let se Designblok rozrostl do pozoruhodných rozměrů. V centru se letos vystavuje hned v pěti nádherných prostorách; v Colloredo-Mansfedském paláci u Karlova mostu, v Domě U Minuty na Staroměstském náměstí, v Grandhotelu Evropa na Václavském náměstí, v bývalé základní škole v Mikulandské a ve zmíněném Kostele sv. Šimona a Judy v Dušní ulici.

Zastřešujícím tématem je Dětství, a ať už na něj vzpomínáte rádi, nebo ne, na Designbloku se mu nevyhnete. Vystavující i organizátoři chtějí, aby se návštěvníci zapojili a hráli si s nimi. Takže ať už si hrát chcete, nebo raději mlčky přihlížíte, máte k tomu příležitost od zítřka do neděle. Pak naše největší přehlídka designu a módy zase na rok utichne.

 

Právě se děje

Další zprávy