Design Week ukazuje spodní prádlo i nábytek z popelnic

Sabine Kejlová Sabine Kejlová
3. 11. 2014 16:57
V pondělí začal Prague Design Week. Organizátoři expozici chystali čtyři roky, vystavuje na ní mimo jiné i úspěšný návrhář Petr Novák.
Z expozice Jany Thálové na Design Weeku.
Z expozice Jany Thálové na Design Weeku. | Foto: Design Week

Praha - Měsíc po Designbloku čeká Prahu další přehlídka současného designu. Prozatím je tato akce ještě v plenkách, Prague Design Week se totiž letos koná úplně poprvé. V pozdně gotickém Domě U Minuty na Staroměstském náměstí se od 3. do 9. listopadu ukáže na 66 návrhářů z řad zkušených designových matadorů i úplných nováčků.

Porcelán Maggie Gold designéra Miloše Němce.
Porcelán Maggie Gold designéra Miloše Němce. | Foto: Prague Design Week

Nejznámějším jménem Design Weeku je grafický a produktový designér Petr Novák, který vede vlastní studium Novague. V Česku tohoto návrháře můžete vidět jen zřídka, naposledy u nás vystavoval v roce 2010 v rámci Designbloku. Jinak se pohybuje spíše v zahraničí, navrhl mimo jiné i první český smartphone vyrobený v Číně.

Designové pojistky

Jeho dosavadním největším úspěchem jsou ale dvě ocení Red Dot, která se posledních šedesát let předávají v německém Essenu. To poslední získal letos za produktový design pojistek Saltek.

Novák je především analytik. Jeho design musí být výrazný, leč zároveň praktický a nepřidává žádné zbytečnosti navíc. Na Design Weeku odprezentuje svůj Sodamaker na výrobu šťáviček a limonád. Produkt je to to poněkud strohý, jednoduchý k manipulaci a opět přesně podle Novákova pragmatického přístupu k věci.

Sodamaker ale nebude to jediné, co od Nováka na výstavě lze vidět. Expozice Numbers obsáhne výběr z jeho dosavadní tvorby od známé židle Edge přes vanu Teiko až po sklenici Budvar. Pokud vám jeho jméno zatím nic neříká, máte příležitost se seznámit.

Jeep, Merkur a ekologie

Jedno se musí uznat už teď, záběr Design Weeku je skutečně široký. Čeká tady na vás všechno možné od nového Jeepu až po spodní prádlo.

Dále nebudou chybět šperky, boty, modely známých budov ze stavebnice Merkur, instalace pro pěstitele květin, ekologické hudební zesilovače, artový nábytek z plechových popelnic a spousta dalších věcí. Svou první příležitost tady dostanou i studenti uměleckých oborů v Bratislavě, Ústí, Zlíně a Liberci.  

Vila Tugendhat z Merkuru. Autorem je absolvent UJEP Michal Pražský.
Vila Tugendhat z Merkuru. Autorem je absolvent UJEP Michal Pražský. | Foto: Prague Design Week

Organizátoři se do příprav výstavy pod vedením zakladatele Ondřeje Krynka údajně pustili už před čtyřmi lety. Pokud by se někdo nudil, mysleli i na vedlejší program složený z přednášek autorů a promítání.

"Nejde jen o výstavu jako takovou. Design je totiž celý proces, tedy od prvotní myšlenky až po průběh zpracování a vytváření návrhů. Proto vystavující představí i jejich návrhy, myšlenky a podněty ke vzniku jimi vystavených věcí, aby se návstěvnící dozvěděli i něco o výrobě a přípravě kvalitního designu," vysvětlil Tomáš Holý z organizačního týmu.

 

Právě se děje

Další zprávy