Děda Jana Nováka porazil Vieweghovy Anděly

Jitka Gráfová
31. 10. 2007 14:00
Cena Josefa Škvoreckého zná prvního vítěze
Spisovatel Michal Viewegh
Spisovatel Michal Viewegh | Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Hlasování poroty Literární akademie bylo velmi těsné. Tři nejúspěšnější tituly získaly stejný počet bodů, o držiteli ceny tak rozhodl spisovatel Josef Škvorecký, podle kterého je cena i škola pojmenována.

Stejný počet bodů jako Novákův Děda získaly Lingvistické pohádky Petra Nikla a Olej do ohně Lubomíra Martínka. Podle pravidel soutěže rozhoduje v případě rovnosti bodů hlas Škvoreckého, který znamenal vítězství spisovatele, scenáristy a dramatika Nováka.

Česko-americký spisovatel spolupracoval s Milošem Formanem na scénáři k Valmontovi, jeho beletristické zpracování příběhu bratří Mašínů nazvané Zatím dobrý vzbudilo velkou diskusi a v minulosti získalo cenu Magnesia Litera pro knihu roku.

Děda navazující na jeho úspěšnou knihu Milionový jeep je průvodcem autorovy rodiny po totalitních režimech 20. století.  V ní kolínský rodák popsal příběh svého otce-defraudanta a následný odchod rodiny přes rakouský utečenecký tábor do Spojených států. Děda tak přináší spíše to, co Milionovému jeepu předcházelo.

Foto: Nakladatelství Bookman

S vítězstvím v ceně, která rozhojňuje už tak velké množství literárních klání, je spojena částka 250 tisíc korun; o 50 tisíc víc už dostávají jen držitelé Státních cen a Ceny Jaroslava Seiferta, kterou udelěuje Charta 77.

"O historicky prvním držiteli Ceny Josefa Škvoreckého za nejlepší beletristické dílo rozhodovalo druhé kolo hlasování poroty, při němž každý porotce přidělil body třem knihám - té, která se mu nejvíce líbila, dal tři body, druhé v pořadí dva," uvedla mluvčí Linda Mauerová z Literární akademie.

Hlasování o vítězi se neúčastnili ti členové poroty, kteří byli zároveň autory některé z nominovaných knih.

Do finále se dostal i Jan Balabán s knihou Jsme tady, Tereza Brdečková za Slepé mapy nebo Jan Křesadlo za knihu Rusticalia. Do užšího výběru doputovali i Věra Nosková s knihou Obsazeno, Jaroslav Rudiš za Grandhotel, adepty byli i Miloš Urban za Mrtvý holky a Michal Viewegh za knihu Andělé všedního dne.

První ročník ceny byl určen pro díla, která byla poprvé knižně vydána v období od září 2006 do května 2007, tedy v rozmezí akademického, nikoliv kalendářního roku.

Josef Škvorecký a Zdena Salivarová
Josef Škvorecký a Zdena Salivarová | Foto: Aktuálně.cz

Knihy mohli do soutěže navrhnout členové poroty, přestavitelé Literární akademie a výbor PEN klubu.

Cílem Ceny Josefa Škvoreckého je podpořit prozaickou tvorbu. "Právě ta je páteří i nervem literatury vázané na jazyk a jeho nevyčerpatelné možnosti a tím i jedním z pilířů naší kulturní identity," říká předseda poroty Petr Čornej.

Podle něj současná doba přeje spíše vědecké a populárně-naučné tvorbě, literatuře faktu, esejistice a publicistickým žánrům. "Proto Cena Josefa Škvoreckého podporuje právě beletrii, ocitající se nejednou v případě existujících cen v roli Popelky."
Literární akademie - Soukromá vysoká škola Josefa Škvoreckého působí - v Česku sedm let.

 

Právě se děje

Další zprávy