David ve Futuře: Další trefa do černého

Radek Wohlmuth
13. 4. 2006 0:00
Recenze - Když tak přemýšlím, co pro mě Jiří David představuje, nejvíc se mi dere na mysl slovo střelec. Uvnitř: VIDEO
Pátá pečeť
Pátá pečeť | Foto: Futura

Snad ani tak nejde o to, jak střílí, protože je jasné, že občas od boku a jindy ze zálohy. Ani o to, čím střílí, protože spektrum jeho vizuálních zbraní se rozprostírá od stříkací pistolky po efektní střely s plochou dráhou letu. Opravdu zajímavé je, jaké si vybírá cíle.

David (1956) míří hodně vysoko. Na mušku si v poslední době často bere to, "co hýbe světem". Vždycky se bral vážně, ale ve chvíli, kdy se na něj jednou ráno ze zrcadla místo rozespalého Jirky podívala veřejná osoba, která vyučuje studenty, cedí názory na cokoli v pravidelných sloupcích magazínů, o účasti ve veřejných diskuzích nemluvě, se něco změnilo.

Těžko někomu vyčítat společenskou angažovanost nebo ambice. Ale když se projevují zřetelnou zarputilostí a velkými gesty, která ovšem mnohdy využívají mechaniku televizních kazatelů či dokonce bulváru, může to budit rozpaky.

Pátá pečeť
Pátá pečeť | Foto: Futura

A jak se to má s terči? Celkem zřetelně často se hemží velkými symboly, jako je trnová koruna (Záře) nebo celebritami (Skryté podoby, Bez soucitu). Říká se, že David "ví, co je ve vzduchu" - ale to ví každý.

Stačí si pustit zprávy a člověka nemůže minout, že Havel končí po letech ve funkci (Srdce na Hradě) a že se svět potýká s nábožensky motivovanými spory a rozdíly mezi kulturami.

Je dobré si uvědomit, že David neobjevuje témata, jen si je vybírá, tím méně pak nabízí řešení. Dokonce je občas ani nekomentuje, jen je po svém - většinou populárně, obecně nebo prostě popisně - přesměruje do jiného kódu. Jiné to není ani v jeho posledním vystoupení v galerii Futura.

  • Pokračování recenze ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy