Nové nejdražší dílo žijícího umělce: Hockneyho obraz za 2,1 miliardy korun

ČTK Kultura AFP, ČTK, Kultura
16. 11. 2018 10:48
Slavný obraz britského malíře Davida Hockneyho nazvaný Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) byl ve čtvrtek večer prodán na newyorské aukci za 90,3 milionu dolarů, v přepočtu téměř 2,1 miliardy korun. Stal se tak nejdražším dílem žijícího umělce, které kdy bylo vydraženo, informuje agentura AFP.
Hockneyho obraz byl vloni vystaven v londýnské galerii Tate Modern, která umělci připravila retrospektivní výstavu.
Hockneyho obraz byl vloni vystaven v londýnské galerii Tate Modern, která umělci připravila retrospektivní výstavu. | Foto: ČTK/AP

Hockneyho plátno z roku 1972 znázorňuje muže stojícího na okraji bazénu a zamyšleně hledícího na jinou postavu, jež k němu plave pod třpytící se vodou. Podle britského deníku The Guardian je stojícím mužem Hockneyho partner a múza Peter Schlesinger, jeden z jeho studentů v Kalifornii, s nímž se umělec krátce předtím rozešel.

Davida Hockneyho tento obraz napadl poté, co si roku 1971 na podlahu svého studia dal vedle sebe dvě různé fotografie. S fotoaparátem značky Pentax se umělec následně vypravil do vily v jihofrancouzském Saint-Tropez, kde se svým asistentem pořídil stovky snímků u idylicky vyhlížejícího bazénu.

Už zpět v londýnském studiu pak podle nich začal malovat výsledný obraz. "Dva týdny v kuse pracoval 18 hodin denně. Malbu dokončil v noci, než pro ni ráno přijeli pracovníci zásilkové služby a odvezli ji do New Yorku," popisují vznik díla experti z newyorské aukční síně.

Podle nich Hockney při této práci narazil na téma, které se mu v 70. letech stálo klíčovým - opakovaně pak maloval bazény, akorát už ne ty jihofrancouzské, nýbrž z americké Kalifornie, kam se přestěhoval.

"Když jsem přilétal do Los Angeles a všude jsem viděl bazény, došlo mi, že v Anglii by byly považováno za luxus, kdežto zde byly na denním pořádku," vzpomínal později výtvarník, který na britskou uměleckou scénu vtrhl v 60. letech minulého století, avšak jeho díla nebyla vždy brána vážně. Na tehdejší dobu Hockney používal příliš jasné barvy a maloval příliš realistické figury. Teprve nyní, ve svých jedenaosmdesáti letech, Hockney zažívá komerční vrchol kariéry.

Umělec je v pokročilém věku a přišel o sluch, přesto dál maluje a zejména poslední roky experimentuje s digitálním uměním, jak dodává list New York Times. Při nedávných retrospektivních výstavách jeho děl či vydání monografií bývá nejčastěji k vidění právě obraz Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami), který se stal jakýmsi symbolem Hockneyho díla.

List New York Times si rovněž všímá, že Hockneyho vydražené plátno je "dílem umělce otevřeně se hlásícího k homosexualitě a vypráví o pocitech dvou homosexuálů". To sice v umění není nijak výjimečné téma, obrazy s touto tématikou ale málokdy dosahují tak závratných částek.

Hockneyho obraz Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) z roku 1972.
Hockneyho obraz Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) z roku 1972. | Foto: Christie's

Alex Rotter z oddělení poválečného a současného umění Christie's uvedl, že obraz je "jedním z největších mistrovských děl moderní doby".

Kurátor Ian Alteveer, který pro newyorské Metropolitní muzeum umění uspořádal nedávnou výstavu Hockneyho děl, zase upozorňuje, že právě tímto plátnem Hockney udělal poslední krok k tomu, jak v budoucnu maloval vodu. "Zároveň je to jeho rozloučení s osobním vztahem, který skončil," naráží kurátor na vztah Hockneyho k jeho milenci Schlesingerovi. "Je to zásadní příspěvek k Hockneyho zájmu o vztah dvou lidí, který se snažil vyjádřit."

Vyvolávací cena za Hockneyho obraz, který byl před aukcí k vidění v Hongkongu, Londýně a Los Angeles, aby přitáhl zájemce, včera podle agentury AFP činila 18 milionů dolarů. Hranici 50 milionů dolarů plátno překročilo za 30 vteřin, nakonec o něj soupeřili dva zájemci po telefonu. Prodáno bylo za devět minut.

Konečná cena zahrnuje aukční přirážku. Totožnost nového majitele nebyla zveřejněna.

Aukční síň Christie´s nechtěla prozradit totožnost prodávajícího. Podle agentury Bloomberg a serveru Artnet jím byl britský podnikatel a miliardář Joe Lewis. Majetek tohoto obchodníka na devizových trzích je odhadován na 5,5 miliardy dolarů, patří mu například londýnský fotbalový klub Tottenham Hotspur a řada nemovitostí. Pátý nejbohatší britský podnikatel vlastní také díla Pabla Picassa, Henriho Matisse a Luciana Freuda.

Dosavadní rekord držel Balloon Dog (Orange) od amerického umělce Jeffa Koonse. Tento pes z leštěné nerezové oceli byl roku 2013 rovněž v newyorské aukční síni Christie's vydražen za 58,4 milionu dolarů, dle současného kurzu 1,3 miliardy dolarů.

Rekord za nejdražší dílo žijícího umělce dosud držel Balloon Dog (Orange) od Jeffa Koonse.
Rekord za nejdražší dílo žijícího umělce dosud držel Balloon Dog (Orange) od Jeffa Koonse. | Foto: Christie's
 

Právě se děje

Další zprávy