Na žižkovský vysílač se po letech opět vrátilo první Černého mimino

Jakub Zuzánek ČTK Jakub Zuzánek, ČTK
Aktualizováno 23. 3. 2019 16:58
Horolezci v sobotu na žižkovský televizní vysílač připevnili první z plastik obřích černých mimin od sochaře Davida Černého. Nové sochy jsou kopiemi deseti původních originálů. V dalších dnech horolezci instalují zbývající sochy, délku prací ovlivní hlavně počasí. Počítá se s tím, že každý den by měli pracovníci na vysokou věž ukotvit jednu sochu. Vše by mělo skončit do 9. dubna.
Mimina Davida Černého se vrací na žižkovskou věž. | Video: Jakub Zuzánek

Mimina byla sňata kvůli renovaci v roce 2017. České radiokomunikace, kterým vysílač patří, nechaly za několik milionů korun vyrobit plastiky nové. Po vyřešení autorských práv se mimina stanou jejich majetkem a na věži by měly zůstat natrvalo. Původní plastiky jsou aktuálně na výstavách v USA, řekl Černý.

Foto: ČTK

Mimina na věži se mnohým líbí, i když při první instalaci vzbuzovaly i negativní reakce. Mnozí fanoušci je ale také neznají zblízka, jak je mohou vidět třeba na Kampě, kde sochy stojí volně na trávě. Nejsou tak roztomilá, jak se většina lidí domnívá - obličeje mají deformované do čárových kódů.

Server VirtualTourist.com ocenil v roce 2009 žižkovský vysílač i kvůli Černého miminům jako druhou nejošklivější stavbu světa.

Mimina byla na televizní věži umístěna poprvé v roce 2000 jako součást akce Praha - Evropské město kultury. Instalace ale nebyla technicky uzpůsobena pro dlouhodobé využití a dohoda s vlastníkem věže byla uzavřena jen na rok. Téměř rok přítomnost mimin na věži připomínalo pouze jedno z nich.

Na konci roku 2001 byla připevněna za využití trvalejší technologie - přímo do plastik se umístily kovové pásky a ty se potom připevnily k plášti věže. Nyní se způsob ukotvení plastik opět změnil.

 

Právě se děje

Další zprávy