Daniel Landa: Hledám myšlenku, která dá národu impuls

Lenka Smyčková
14. 11. 2008 10:30
Zpěvák v Brně vysvětloval, o čem je Zlatý drak

Brno - Týden před premiérou deset tisíc prodaných vstupenek. Tak vypadají aktuální čísla pro divadelní hru Tajemství Zlatého draka díky tomu, že jejím spoluautorem je kontroverzní zpěvák, autor písní, thajský boxer a závodník rallye Daniel Landa.

Chystané hudební drama, které ze stejných důvodů vzbudilo protesty u části kulturní i politické scény v Brně, bude mít premiéru na prknech tamního Národního divadla příští pátek.

"Mám potenciál tuhle zemi obrátit vzhůru nohama. Ale to je to poslední, co chci. Nemám vůdcovské ambice, jediná moje ambice je házet myšlenky, impulsy. V Národním divadle Brno jsem pro to dostal azyl. Azyl znamená lásku, vášeň, touhu," prohlásil ve čtvrtek Landa na "diskusním večeru" v Mahenově divadle.

Autoři i účinkující tu poprvé lidem "přímo" vysvětlovali, o čem vlastně představení je. Mnoho konkrétního ovšem neprozradili.

"Podstatou uměleckého díla je chtít něco sdělit formou, která je vnímatelná. My jsme vybrali formu detektivky," vysvětlil dramaturg Martin Dohnal.

Čtěte také:
Landa zasáhne diváky dračí emocí, říká šéf činohry

Na začátku příběhu je mrtvola. Přichází mladý policista Marek, při vyšetřování vraždí, během celé anabáze projde proměnou. "Hlavní téma celé hry je obrácení, proměna, metamorfóza, téma vlastní celé evropské kultuře," dodal Dohnal.

Tím ale jasno kolem Tajemství Zlatého draka skončilo. Beseda se stočila na duchovno, duševno, duchovní světy a národ.

Landa: Našli jsme možnost, jak lidi spojit

"Dlouho hledám myšlenku, která by téhle společnosti dala impuls. Náš národ trpí chronickou nejednotou. Žije tu deset milionů jednotlivců," začal popisovat Landa, co ho vedlo ke Zlatému drakovi.

"Objevil jsem, že mojí největší silou je mluvit skrze umělecká díla, byť tak třeba nejsou pochopena," vysvětloval. Zlatý drak je prý příležitostí pro lidi hledat, co je spojuje. "A našli jsme možnost, jak je spojit." 

Brňané, zdá se, svému Landovi rozumějí. Režisér Zdenek Plachý tvrdí, že si celý tým Zlatým drakem realizuje sny.

"Je pro nás nesmírnou ctí, že tu Landa vystoupí. Jeho tvorba má velkou hloubku a mystický rozměr. Snad jsme vytvořili něco, co bude komunikovat s Brnem, Moravou a všemi."

Představitel hlavní role Marka Petr Halberstadt tvrdí, že hra je přelomem v jeho kariéře. "Pokud se otevřete, už i během představení se dějí kouzla."

"Je podivné, že nejsme vůbec ve stresu před premiérou," přizvukuje jeho herecká partnerka Klára Apolenářová (Stela).

Fanynky ano, novináře nemám rád

Debata končí a ke stolu s Landou se hrnou asi dvacetileté fanynky. "Můžete se mi tady podepsat? Napište tam Evičce," prosí jedna. Další se chtějí vyfotit. "Máme koupené lístky na premiéru. Do první řady."

Hlavní představitel Petr Halberstadt: Už teď se dějí kouzla
Hlavní představitel Petr Halberstadt: Už teď se dějí kouzla | Foto: Petr Protivánek

Landa se nechá několikrát vyfotit, potřásá si s fanynkami rukama a s mužskou částí obdivovatelů si silácky plácá do dlaně. Méně nadšený už je z novinářů. "Doufám, že jich je tu pokud možno co nejmíň, nerozumíme si."

Fenomén, který v médiích kolem Zlatého draka vzniknul, ho prý nezajímá. "Já jsem stvořil dílo - tady je a hotovo," říká rezolutně.

Rozhovor na kameru poskytne jen s podmínkou, že se nebude stříhat. "Mám tři děti a ty tady žijí v peklíčku."

 

Právě se děje

Další zprávy