Damien Hirst znovu provokuje. Otevřeností těhotné ženy

Kultura Kultura
18. 10. 2012 13:32
Vlivný britský výtvarník má nové dílo v přístavu Ilfracombe
Foto: Aktuálně.cz

PrahaPřístav Ilfracombe na severu anglického Devonu má novou atrakci. Pětadvacetimetrová bronzová socha Verity (Pravda) od Damiena Hirsta vyvolala v maloměstě vlnu protestů.

Socha zobrazuje nahou těhotnou ženu se zdviženým mečem a s váhami skrytými za zády. Z poloviny je povrch jejího těla normální, ale zbývající většina dává na odiv svalstvo lidské postavy i samotný plod v děloze.

Na Hirstově webové stránce se můžeme dočíst, že tvůrcovým záměrem bylo vytvořit "moderní alegorii pravdy a spravedlnosti" a jeho hlavní inspirací byla Degasova Čtrnáctiletá tanečnice.

Kromě souhlasných hlasů se již se stačili ozvat i kritici projektu. Radě Severního Devonu došla už spousta dopisů od rozezlených místních obyvatel. "Tohle není velké umění," napsala Gwyneth Barnes. "Je to kýčovité pokoušení přijatelnosti vymodelováním mladé dívky a následným přidáním brutálního zásahu odkrytím plodu. Je to soft porno převlečené za umění."

Foto: Reuters

"Máme hodně případů pubertálních těhotenství a představa těhotné ženy u vstupu do našeho města příliš nepomáhá našim problémům," namítá z jiného pohledu Margaret Holman.

Ještě než bylo o soše definitivně rozhodnuto, obdržela rada 100 protestních a 177 souhlasných dopisů. Sue Dale, která vlastní nedaleký hotel, je ráda, že její podnik nemá výhled na Hirstův výtvor. "Velmi lituji lidí, kteří se na to musejí dívat každý den," říká s odporem a doufá, že sochu ještě nezhorší vandalové a znečištění holuby a racky.

Na Twitteru si ovšem místní vyměňují také řadu pozitivních reakcí.

Radní Mike Edmunds ovšem trvá na tom, že městečko potřebuje nějakým způsobem oživit. "Coby prázdninové letovisko jsme byli vždy závislí na našem přirozené šarmu a kráse, ale to dnes už nestačí. Hotely se neuživí, takže musíme udělat něco, čím pomůžeme ekonomice a v umění vidíme prostředek k přílivu nových návštěvníků."

Hirst sochu městu pronajal na dvacet let.

 

Právě se děje

Další zprávy