Dalího grafiky přicestovaly k česko-německé hranici

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 12. 2013 15:22
Galerie v Bavorské Železné Rudě vystavuje na tři stovky originálů slavného malíře.
Foto: Aktuálně.cz

Bavorská Železná Ruda - Téměř tři stovky originálních grafik od světoznámého malíře Salvadora Dalího vystavuje do března galerie v Bavorské Železné Rudě. Výjimečnou sbírku cenných děl od jedné z nejznámějších uměleckých osobností 20. století zapůjčil soukromý sběratel. Na česko-německou hranici expozice doputovala přes Paříž, Havanu, Valencii nebo Vratislav.

"Při tvorbě grafických prací se španělský surrealista často obracel ke klasikům světové literatury. Kromě jiného ilustroval Dona Quijota a vytvořil obsáhlý cyklus grafických listů k Danteho Božské komedii," uvedla vedoucí informačních center Bavorský les - Šumava Simona Finková. Pouze grafiky k tomuto dílu italské literatury zaplňují v počtu 100 barevných dřevorytů, tedy po 33 pro Peklo, Očistec a Ráj plus Úvodní list, šest místností galerie. Celkem expozici slouží 700 metrů čtverečních výstavní plochy.

Největší zvláštností výstavy jsou podle Finkové tzv. Los Caprichos, tedy 80 rytin suchou jehlou, ve kterých Dalí surrealisticky přepracoval rytiny Francisca de Goyi. "Opravdovou raritou lze nazvat vzácné a téměř neznámé fotokoláže a Dalího trojdimenzionální grafiky s názvem 10 receptů na nesmrtelnost. Ty patří k největším grafickým inovacím 20. století," uvedla Finková.

Foto: Aktuálně.cz

Dalího díla zapůjčil do Bavorské Železné Rudy sběratel umění Heinz Ess, lidé je uvidí ve třech podlažích Galerie Kuns(t)räume grenzenlos, která vznikla zrekonstruováním historického objektu bývalé pošty. Součástí expozice, která je k vidění do 23. března příštího roku, je i 20 velkoformátových fotografií Václava Chocholy. Ten měl při své návštěvě Paříže v roce 1969 příležitost Salvadora Dalího fotografovat.

Galerie Kuns(t)räume grenzenlos byla otevřena koncem července. Nachází se 50 metrů od hraničního nádraží. Záměr využít objekt k výstavním účelům zrealizoval soukromý podnikatel, práce na vytvoření moderní galerie trvaly dva roky. Galerie je otevřena vždy od středy do neděle, od 11:00 do 17:30.

 

Právě se děje

Další zprávy