Dalibor Chatrný v Topičově salonu zkoumá Výroky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 3. 2011 14:50
Stěžejím tématem výstavy je text a význam slov
Foto: Topičův salon

Praha - Topičův salon na pražské Národní třídě představí průřez dílem experimentujícícho malíře a grafika Dalibora Chatrného. Expozice Výroky, jejímž stěžejním tématem je text a význam slov, čítá desítky maleb, volných pláten a kreseb. Výstava začne 29. března a poslední návštěvníky přivítá o pět týdnů později, 29. dubna.

"Hlavním motivem umělcovy práce je text - nejen z pohledu výtvarného, ale zabývá se i jeho obsahem," říká kurátorka výstavy Ilona Víchová. Expozici, která mapuje Chatrného tvorbu od 70. let až po současnost, je podle ní nutné vnímat jako celek a přijmout i netradiční uspořádání a instalaci děl.

Foto: Topičův salon

Letos pětaosmdesátiletý malíř využívá velké spektrum materiálů a technik. Návštěvníci uvidí zavěšená volná plátna na zdech s úryvky z básní Jaroslava Seiferta, Vladimíra Holana nebo rumunského básníka Paula Celana, ale malé kresby tuší, černobílé obrazy, které autor maloval oběma rukama současně, sérii barevných obrazů Spektrum nebo trojrozměrný sloup ze slov.

To vše na bílých stěnách galerie doplňují úryvky textů a nápisy, které tento šestaosmdesátiletý výtvarník vybral a v několika případech i napsal.  "I ve svém pokročilém věku je neuvěřitelně vitální a zůstal zarytým experimentátorem, který si hraje se slovy i technikou," dodává Víchová.

Své místo na výstavě má i Chatrného zpracování díla Orbis Pictus Jana Amose Komenského nebo slavný Máchův Máj. Texty a úryvky z obou děl autor pozměnil a přejmenoval na Orbe pictus a Májem májen.

Dalibor Chatrný, pedagog, malíř a grafik, se narodil v roce 1925 v Brně a vychází z tamní výtvarné scény. Absolvent Akademie výtvarných umění v Praze je od devadesátých let členem Umělecké besedy.

Patří ke generaci umělců, kteří se počátkem 60. let snažili ve své práci symbolicky navázat na předválečnou tvorbu; stejně tak se ale přiblížil aktuálním trendům (akční a konceptuální umění). Patří k nejvýraznějším a nejproduktivnějším představitelům abstraktního umění u nás.

 

Právě se děje

Další zprávy