Czech Press Photo 2008 listuje uplynulým rokem

Kultura Kultura, Red Kul
14. 11. 2008 11:35
Staroměstská radnice opět patří novinářské fotografii

Praha - Přehlídka roku 2008 ve zpravodajské fotografii startuje dnes na Staroměstské radnici v Praze. Tradičně hojně navštěvované Czech Press Photo shrnuje výběr mezinárodní poroty, jež bude až do 31. ledna 2009 k vidění v Křížové chodbě a Rytířském sále.

Coby česká fotografie roku jí vévodí snímek Davida W. Černého z agentury Reuters, který zachycuje hromadnou havárii na dálnici D1, k níž došlo letos 20. března.

Pár objímající se pod dekou v sevření změti rozmačkaných plechů reprezentuje klíčovou událost letošního roku. Po loňském mikropříběhu rodinného dramatu Exekuce dítěte tak znovu vyhrála velká událost, která ochromila nejfrekventovanější dopravní tepnu v zemi.

"Pro porotu bylo velmi těžké rozhodnout o letošní Fotografii roku, protože standard byl velmi vysoký," píše porota ve svém prohlášení.

A vysvětluje: "Práce, které jsme prestižní titul nakonec udělili, je symbolem nebezpečí spojeného s naší závislostí na automobilech. Dvojice na snímku obklopená vraky si s hrůzou uvědomuje, že přežili jen náhodou. Objímají se pod modrou dekou, což je barva naděje. Fotografie ukazuje na jedno z největších nebezpečí našeho každodenního života."

Čtrnáctého ročníku soutěže fotožurnalistické fotografie se letos zúčastnilo 299 fotografů s trvalým bydlištěm v České a Slovenské republice a s celkovým počtem 4352 fotografií.

Czech Press Photo po vzoru globálního World Press Photo usiluje o přetrvání fotografií, které by jinak spláchl novinový provoz. S tím rozdílem, že aby byla výstava srozumitelná, musí mít charakter kaleidoskopického průhledu událostí minulého roku: a tady často výběr trpí. Estetika a nadčasovost ustupuje prostému „být při tom a zachytit".

Vítěze Davida W. Černého čeká odměna 120 tisíc korun, stejně jako Martina Sidorjáka z agentury Getphoto, který získal na svůj projekt Kola každoročně udílený Grant Prahy. Sidorják se bude v následujícím roce bude věnovat cyklistice jako možné alternativní dopravě po hlavním městě. 

První cenu za portrét získali "Armádní kuchaři".
První cenu za portrét získali "Armádní kuchaři". | Foto: Martin Kollar

Černý má kromě titulu Fotografie roku ještě vítězství v kategorii Aktualita. První cenu v kategorii reportáž získal za sérii ISAF v Afghánistánu Michal Novotný z Lidových novin.

V kategorii Lidé, o nichž se mluví zvítězil Michal Krumhanzl z ČTK se snímkem Václava Klause, který předává Zlatý záchranářský kříž za záchranu života osmnáctileté mentálně postižené Adélce Strakové. Právě prezident předal ve čtvrtek i ceny vítězům.

Nejlepší snímek v kategorii Sport patří Joe Klamarovi z AFP za sérii z Afrického poháru národů ve fotbale, jenž se konal v únoru v Ghaně. První cenu mezi portréty získal Martin Kollar za výrazný cyklus Armádní kuchaři.

  • Oficiální stránky Czech Press Photo najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy