FOTO Nejkrásnější český design? Poprvé je to módní kolekce

Grand designérkou roku 2013 se stala Monika Drápalová. Podívejte si na díla dalších oceněných i nominovaných designérů.
Módní návrhářka Monika Drápalová s hlavní cenou Czech Grand Design 2013 a cenou Módní designér roku.
Designer roku. Jan Čapek získal cenu za design nafukovacích hraček Pes Bulík a Formule pro Fatru Napajedla.
Designer šperku roku. Eva Eisler vyhrála s kolekcí náhrdelníků a broží Pro Bílou paní Perchtu, za kolekci Wabi Sabi.
Grafický design roku. Štěpán Malovec, Jakub Straka, Petr Knobloch a Tomáš Brousil získali cenu pro grafické designery za nový vizuální styl Vysoké školy uměleckoprůmyslové, který souvisí s jejím přechodem ze zkratky VŠUP na UMPRUM. Štěpán Malovec byl ve finále soutěže Czech Grand Design čtyřikrát, v roce 2012 tuto kategorii vyhrál.
Foto: Czech Grand Design
ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 3. 2014 22:50
Hlavním vítězem cen Czech Grand Design 2013 se stala módní návrhářka Monika Drápalová. Podívejte se na vítězná i nominovaná díla soutěže.

Praha - Hlavním vítězem cen Czech Grand Design 2013 se stala módní návrhářka Monika Drápalová. Poprvé tak vyhrála hlavní designérskou cenu módní návrhářka. Akademie designu jí udělila titul Grand designér roku spojenou s finanční odměnou sto tisíc korun na vytvoření ceny pro vítěze příštího ročníku.

Drápalová zvítězila i v kategorii Módní designér roku s kolekcí The Free Circle pro Rose&Mary Fashion a kolekcí Sedm vytvořenou ve spolupráci s Františkem Matouškem. Je nyní dvojnásobnou držitelkou ceny v této kategorii stejně jako Hana Zárubová.

Móda letošnímu udělování cen vévodila, protože do síně slávy byla uvedena třiaosmdesátiletá návrhářka Zdeňka Bauerová, která je podle poroty synonymem české módy od druhé poloviny 20. století po současnost. Po dobu svého pedagogického působení vychovala několik generací českých oděvních návrhářů, navrhovala pro módní domy i pro jednotlivce a spolu s Evou Fialovou vytvořila velmi úspěšnou kolekci pro Expo 67 v Montrealu.

Slavnostní večer ve Stavovském divadle se nesl v antickém duchu. Katastrofické předpovědi věštkyně Kassandry a bájného Orákula o nevkusu, který zavládne světu, se pokusili překazit vítězové v osmi kategoriích, kteří spolu s moderátorem Romanem Zachem coby božským Apollónem vystoupali na Olymp. Záznam z ceremoniálu uvede Česká televize v pondělí 11. března na ČT art.

Letošní vítězové dostávali skleněnou Kapku štěstí, kterou navrhla loňská Grand designérka roku, sklářská výtvarnice Lucie Koldová. "Často se mě lidi ptají, co odlišuje úspěšného designéra od ostatních. ... Talent, nadšení a trpělivost jsou určitě základní pilíře, bez trochy štěstí je to však celé o dost těžší. Rozhodla jsem se dát designérům a tvůrcům kousek toho, co jsem měla na své cestě já - kapku štěstí," řekla Koldová k návrhu ceny.

Výroční Ceny Akademie designu mají za cíl upozornit veřejnost na zajímavé počiny v oblasti designu. Jsou možností ocenit a medializovat práci konkrétních tvůrců a pomoci lidem, které design zajímá, lépe se orientovat na aktuální české scéně.

Vítězné i nominované práce lze vidět na výstavě v Národním technickém muzeu do 31. března.

 

Právě se děje

Další zprávy