Cranachovo Žehnající Jezulátko doplní Růžencovou slavnost

ČTK ČTK
5. 3. 2014 13:17
Národní galerie vystavila ve Šternberském paláci dlouho ukrytý a nyní nově restaurovaný oboustranný obraz Lucase Cranacha.
Lucas Cranach: Žehnající Jezulátko.
Lucas Cranach: Žehnající Jezulátko. | Foto: ČTK

Praha - Nově zrestaurovaný obraz od Lucase Cranacha staršího, jednoho z nejvýznamnějších německých renesančních umělců, doplnil ve Šternberském paláci expozici děl tohoto autora ve sbírkách Národní galerie.

Obraz pochází z doby kolem roku 1520, je vystavován jako oboustranný, kde na jedné straně je Žehnající Jezulátko s křížem a na druhé straně Kristus Trpitel. Jeho původ není známý, mohl být součástí diptychu či triptychu a sloužil patrně k soukromému uctívání.

Oblíbený námět luteránské reformace

Dílo bylo dlouho v depozitáři, jeho stav neumožňoval vystavení. Teprve nedávno byl restaurován a premiéru měl v Ostravském muzeu, kde byl v únoru součástí výstavy Albrecht Dürer a jeho současníci. V Praze bude obraz vystaven v těsné blízkosti Dürerovy Růžencové slavnosti z roku 1506, jednoho z nejcennějších děl v českých sbírkách.

Ve sbírce Národní galerie je soubor asi dvaceti deskových obrazů, které lze spojit s činností Lucase Cranacha staršího a jeho dílny. Většina těchto maleb je v galerii vystavena, některé jsou uloženy v depozitářích, podobně jako tomu bylo dlouho i s nyní představeným dílem. Obě témata - žehnající dítě Ježíš s křížem a Kristus Trpitel - patřila k oblíbeným námětům luteránské reformace, jež zdůrazňovala úlohu Ježíše jako vykupitele dědičného hříchu.

"Na jedné straně již malý Ježíš očekává svůj osud, druhá strana znázorňuje Krista, který ukazuje své rány, z nichž prýští krev, ukazuje své tělo, je to krystalizovaná myšlenka eucharistie. Před popeleční středou je vystavení obrazu i příspěvek k velikonočnímu tématu," řekla kurátorka Sbírky starého umění NG Olga Kotková.

Cranach je přitažlivý i dnes

Na ostravské výstavě sklidil Cranach velký úspěch, ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová uvedla, že výstavu navštívilo pět tisíc lidí. Výstavy děl Cranacha staršího se ale v poslední době konaly s velkým úspěchem na mnoha místech - ve Frankfurtu nad Mohanem, v Londýně, Bruselu, Paříži či v Římě a na většinu těchto přehlídek zapůjčila své obrazy také Národní galerie.

Cranachovy malby přitahují diváky zdánlivou jednoduchostí a atraktivními, často humorně podanými náměty. Cranach starší byl ve své době velmi úspěšný. Vedl velkou malířskou dílnu, podnikal a udržoval i čilé společenské styky, přátelil se s hlavním exponentem německé reformace Martinem Lutherem, zároveň však pracoval i pro největšího odpůrce Lutherova učení, Albrechta Braniborského.

"Cranachovy práce byly velmi žádané v době svého vzniku a neméně žádané a ceněné jsou i nyní, tedy o půl tisíciletí později," doplnila kurátorka.

 

Právě se děje

Další zprávy