Costa Award získal skvělý román s divným koncem

Kultura Kultura, Red Kul
28. 1. 2009 13:50
Vítězem je Sebastian Barry za The Secret Scripture

Londýn - Držitelem britské literární Costa Book Award (dříve Whitbreadovy ceny) za knihu roku se stal v úterý třiapadesátiletý irský spisovatel Sebastian Barry se svým  nejnovějším románem The Secret Scripture, který se na konci roku neúspěšně ucházela o slavnější Booker Prize.

Costa pojmenována nyní podle sponzora, jímž je kavárenský řetězec, tvoří v britském literárním životě její protipól. Zatímco vítěz Bookera je znám v říjnu, Whitbreadova cena se vyhlašuje v lednu.

Hlavní rozdíl však spočívá v mechanismu. U Costy jsou nejprve známi výherci v pěti kategoriích - próza, románový debut, biografie, poezie, dětská kniha - a z nich potom vzejde celkový vítěz, který převezme 25 tisíc liber (dílčím vítězům patří pět tisíc).

Přestože Barry byl považován za favorita, jeho vítězství nakonec bylo těsné. Porota se rozhodovala mezi jeho dílem a sbírkou básní The Broken Word Adama Fouldse. 

Román The Secret Scripture nakonec vyhrál i přesto, že někteří členové poroty se nemohli smířit s tím, jak kniha končí. "Konec se nelíbil skoro nikomu a pro někoho to byl zásadní důvod, zda knihu podpořit," řekl šéf jury Matthew Parris.

Foto: Reuters

Prozaik, dramatik a básník se tu znovu vrací ke svému zásadnímu tématu, historii rodné země. Na příběhu stoleté Roseanne McNultyové demonstruje ekonomickou, společenskou i kulturní proměnu, jež se s Irskem udála.

Knihou ale prostupuje i postmoderní téma paměti jako takové. Román je vystavěn na dvou denících: v první řadě na tajném Roseannině deníku, který si vede ve starobinci a ve kterém se snaží vylíčit vlastní verzi svého nešťastného života. Tomuto svědectví zdánlivě oponuje svědectví jiné, deník ústavního lékaře.

Na konci se jejich příběhy "nečekaně spojí". Zřejmě až příliš nečekaně, ale u poroty přesto zvítězila "síla a výjimečnost Roseannina hlasu". 

Při vyhlášení dílčích vítězů se mluvilo i o jiném ženském hlasu. V životopisech vyhrála na začátku ledna jednadevadesátiletá Diana Athillová s knihou vzpomínek Somewhere Towards The End. Costa Award tak zvolila nejstaršího vítěze v dosavadní historii.

Athillová si vydobyla renomé jako editorka v nakladatelství, které zakládala s Andrém Deutschem. Spolupracovala se světoznámými autory jako Simone de Beauvoir, Norman Mailer nebo Philip Roth.

Nejen na ně ale vzpomíná v šestnácti kapitolách své už šesté memoárové knihy. Jak píše The Guardian, bez sentimentality a sebelítosti se přesunuje od zahradničení až k úvahám o sexu a smrti. "Jsou to nádherně napsané a dokonalé paměti - upřímné, podrobné, okouzlující," ohodnotila knihu sama porota.

Ocenění pro románový debut The Outcast si odnesla Sadie Jonesová, autorkou nejlepší dětské knihy je Michelle Magorianová. Just Henry vypráví o klukovi, který bídu poválečné Británie vyvažuje vášní pro filmy - a její příběh je podle poroty jako "nádherná jízda na tobogánu, kterou budete milovat".

Nynější Costa Book Award vznikla v roce 1971 a je nejstarší literární soutěží na ostrovech. Je otevřená obyvatelům Británie a Irské republiky - na rozdíl od šířeji pojatého Bookera, který je pro autory z celého Commonwealthu.

 

Právě se děje

Další zprávy