Concentus Moraviae rozzáří italské slunce a Kožená

Luboš Mareček
1. 6. 2013 14:42
Magdalena Kožená bude patronkou festivalu Concentus Moraviae
Magdalena Kožená
Magdalena Kožená | Foto: Kasskara / DG

Moravský Krumlov - Ve znamení italské barokní hudby se na Jižní Moravě ponese letošní festival Concentus Moraviae. Unikátní přehlídka, která putuje zdejšími zámky, kostely, hrady, kaplemi a reprezentačními prostory zúčastněných měst a obcí načne 1. června v Moravském Krumlově už osmnáctý ročník a celkem zavítá do devatenácti moravských měst.

Kožená v Moravském Krumlově

Vůbec poprvé bude jeho patronkou proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená, která si také při jediném moravském letošním vystoupené zazpívá 12. června v Moravském Krumlově. V jejím podání na již dávno vyprodaném koncertě návštěvníci uslyší barokní árie, které slavná pěvkyně přednese za doprovodu Venice Baroque Orchestra s dirigentem Andreou Marconem.

Foto: Concentus Moraviae

„Magdalena stála u zrodu přehlídky, roku 1996 zpívala na prvním festivalovém ročníku a příležitostně se vracela i v dalších letech," uvedl ředitel mimořádné přehlídky David Dittrich.

Místo ke svému vystoupení si slavná brněnská rodačka prý nevybrala náhodou. Podle Dittricha je to především reakce známé umělkyně na přemístění Muchovy Slovanské epopeje do Prahy. „Nemohla jsem uvěřit, že Krumlovským odvezli jejich v podstatě jedinou významnější turistickou atrakci. Protože ve vlasti nyní nežiji, nemohu soudit pohnutky. Nicméně mě těší, že v Krumlově našli energii a snaží se rekonstruovat překrásný, ale zanedbaný zámek," prohlásila.

K účasti na přehlídce jedna z nejvýznamnějších světových pěveckých osobností dodává: „Není tajemstvím, že mám srdečný vztah k Brnu a kraji okolo něho. A právě v této oblasti jsou rozeseta překrásná festivalová města. Kromě toho je Concentus Moraviae festivalem s poutavou a vždy důsledně propracovanou dramaturgií; také tato stránka je mi velmi blízká. K přijetí nabídky stát se festivalovou patronkou přispěl i fakt, že jsem byla u zrodu festivalu a na jeho prvním ročníku v roce 1996 jsem na dvou koncertech za doprovodu souboru Musica Florea zpívala Bachovy árie."

Jižní Morava připomíná Toskánsko

Přehlídka, která do vzpomínaných prostor přivádí špičkové interprety staré hudby, se v souladu se svým názvem vyjadřujícím domluvu zúčastněných měst letos zaměřuje na italskou barokní hudbu. Akce nabídne skutečně špičkovou dramaturgii, ale také mimořádné interprety. Měsíční červnová šňůra čítá dvaatřicet koncertů, které sestavil osvědčený dramaturg Václav Luks, šéf orchestru Collegium 1704.

Andrea Marcone
Andrea Marcone | Foto: Harald Hoffmann / DG

„Jižní Morava mi připomíná Toskánsko, jak krajinou, tak lokálním patriotismem," poznamenal dramaturg a dirigent Luks.

Jihomoravský region podle něj měl blízko k Vídni, která byla v 18. století centrem italské hudby. Důležitým prostředníkem byla i katolická církev, která hudbou zásobovala zdejší kláštery. Bohaté zdroje se nacházejí zvláště v sídelní arcibiskupské Kroměříži.¨¨
Festival projde úhrnem jedenáct míst Vysočiny a dvaadvacet adres v Jihomoravském kraji.

„Posluchači se mohou těšit na oblíbenou italskou barokní hudbu či na barokní skladby Itálií inspirované," poznamenal ředitel festivalu David Dittrich.

Hned několik umělců dorazí přímo z Itálie a představí se i na šesti varhanních koncertech, konaných převážně v sakrálních prostorách Vysočiny.

„Letos vůbec poprvé se uskuteční varhanní koncert také ve hřbitovním kostele Nejsvětější Trojice v Třebíči. Tamní nástroj nám doporučili z biskupství," uvedla produkční festivalu Jitka Míková.

Na festival přijedou čeští i zahraniční interpreti. Přímo z Itálie dorazí například sopranistka Roberta Invernizzi nebo ansámbl Accordone, z jižní Francie slavný soubor Café Zimmermann. Dirigent Andrea Marcon se po koncertu s Koženou představí i jako varhaník v Doubravníku.

Martina Janková
Martina Janková | Foto: Markus Senn

V Lysicích se potkají sóloví instrumentalisté z Německa a Česka sdružení v Ensemble Berlin-Praha. Slavnostní konec festivalu se uskuteční v prostorách Luteránského gymnázia ve Velkém Meziříčí, kde 29. června vystoupí dramaturg festivalu Václav Luks v čele svého orchestru Collegium 1704 s hostující evropskou sopránovou hvězdou Martinou Jankovou.

Janková patří v současnosti k nejúspěšnějším českým pěvkyním v zahraničí. Je vyhledávanou interpretkou hudby baroka a klasicismu. Na festival Pražské jaro zavítala tuto středu, kde ji a další sólisty doprovodil v Myslivečkově oratoriu soubor Collegium 1704. V těchto dnech s ním vydává u Supraphonu nové album s Bachovými kantátami.

Dřív měla stálé angažmá v Curyšské státní opeře, v současnosti zde pouze hostuje dvakrát do roka. Je na volné noze a víc vystupuje koncertně. Rozhodla se tak kvůli synovi, aby se mu mohla věnovat. V následujících měsících ji čeká například spolupráce s dirigentem Nikolausem Harnoncourtem a jeho ansámblem Concentus Musicus ve vídeňském Musikvereinu či prestižní Salcburský i Luzernský festival a turné po USA. 

Concentus Moraviae. XVIII. mezinárodní hudební festival 13 měst na téma „Italské slunce". 1. - 29. června 2013. www.concentus-moraviae.cz.
 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy