Collegium 1704 vydalo první českou nahrávku Bachovy Mše h moll

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 8. 2013 11:36
Collegium 1704 představí Bachovu skladbu 13. září v Praze
Obálka CD s přelomovou nahrávkou Bachovy Mše h-moll, jíž pořídilo Collegium 1704.
Obálka CD s přelomovou nahrávkou Bachovy Mše h-moll, jíž pořídilo Collegium 1704. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - První českou nahrávkou Mše h moll Johanna Sebastiana Bacha na historické nástroje vydal na svém novém albu soubor Collegium 1704. Jedno ze stěžejních barokních děl provedl pod vedením dirigenta a uměleckého vedoucího Václava Lukse.

Jako sólisty přizval na natáčení sopranistku Hanu Blažíkovou, mezzosopranistku Sophii Harmsenovou, altistu Terryho Weye, tenoristu Erica Stoklossy a basisty Tomáše Krále a Mariána Krejčíka. Záznam pořídil orchestr ve studiu Domovina na začátku letošního roku.

Collegium 1704
Collegium 1704 | Foto: Aktuálně.cz

Nové CD s Bachovou Mší h moll se začne prodávat od začátku září v Česku, Německu a zemích Beneluxu, postupně i ve Velké Británii, Francii a Spojených státech. O nahrávku se postaral německý producent a zvukový mistr, nositel dvou desítek cen Grammy Andreas Neubronner.

"V případě Mše h moll nám nešlo o objevení jakési univerzální historizující interpretační pravdy, ale o odvahu nahlédnout na jedno z největších děl hudebních dějin beze strachu z jeho monumentality a s chutí objevit jeho nádherné barvy v původní kráse bez nánosů patiny interpretační tradice," uvedl dirigent Luks.

Nikoliv však Bachovým dílem, ale tvorbou jeho současníka Jana Dismase Zelenky se Collegium 1704 prosadilo na světové hudební scéně. V září čeká soubor podzimní koncert z cyklu Hudební most Praha - Drážďany s programem Claudia Monteverdiho. Pražské vystoupení se odehraje 13. září v kostele sv. Šimona a Judy, o den později pak v Annenkirche v Drážďanech.

Čtěte také
Janovy pašije jako vybroušený skvost i hořící pochodeň

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy