Co si psal Viewegh loni do deníku

ČTK, Hej
27. 4. 2006 10:30
Beroun - Je jaro a nejprodávanější spisovatel Michal Viewegh vydává novou knihu: Deník roku 2005 - Báječný rok (pod psa).
Foto: Aktuálně.cz

Nová kniha českého bestselleristy mapuje období od 1. ledna do 31. prosince 2005. Vydá ji nové nakladatelství Druhé město a čtenáři se jí na pultech dočkají 4. května. A že jich určitě nebude málo: Vieweghovy knihy dosahují na tuzemské poměry vysokých nákladů.

Adaptace Vieweghovy knihy Účastníci zájezdu právě plní česká kina...
Adaptace Vieweghovy knihy Účastníci zájezdu právě plní česká kina... | Foto: Falcon

Viewegh prý během psaní většinou nevěděl, co se na 350 stranách románu bude odehrávat. "Tušil jsem, že se mi narodí dcera a vydám novou knihu, ale nenapadlo mě, že bude zrušeno nakladatelství, u kterého vydávám, že se budu soudit s bulvárem nebo že u mého otce objeví rakovinu," dodává spisovatel.

"Jsem trochu nervózní, protože zatím jsem se vždycky mohl skrývat za své postavy, což v deníku nelze," říká Viewegh, kterého milují čtenáři, zato s bulvárem a kritiky má tak trochu potíže.

V tomto směru by ho mohl uklidnit rozhovor v týdeníku Der Spiegel, který vedl spisovatel Thomas Brussig. "Je nejvyšší čas najít následníka trůnu po Milanu Kunderovi - a může to být jedině Viewegh," napsal v reakci na německé vydání románu Vybíjená.

Na plátno

Autor budí i zájem filmařů. Nový snímek podle jeho knihy Účastníci zájezdu přitáhl za první víkend do kin téměř 62 tisíc diváků, a stal se tak čtvrtým českým snímkem s nejúspěšnější víkendovou návštěvností.

...zatímco adaptace Románu pro ženy plnila kina loni.
...zatímco adaptace Románu pro ženy plnila kina loni. | Foto: Aktuálně.cz

Další film Román pro ženy, který podle stejnojmenné knihy natočil režisér Filip Renč, patřil k nejnavštěvovanějším filmům loňského roku. Snímek vidělo 600 tisíc diváků. Renč chce natočit také adaptaci dalšího Vieweghova románu Případ nevěrné Kláry. Zájem o scénář projevila i italská produkce.

Viewegh vystudoval češtinu a pedagogiku, už od začátku studia v roce 1983 publikoval povídky v tehdejší Mladé frontě. Učil na základní škole v Praze, ale v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak definitivně spisovatelem z povolání. V posledních letech vydává pravidelně každé jaro novou knihu, jichž se prodá až 50 tisíc výtisků. Je držitelem Ceny Jiřího Ortena z roku 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy