Čína chce cenzurovat historii, tvrdí Francouzi. Odložili výstavu o Čingischánovi

ČTK ČTK, AFP, AP
14. 10. 2020 17:39
Muzeum ve francouzském městě Nantes kvůli tlaku čínských úřadů o tři roky odkládá výstavu přibližující zakladatele mongolské říše Čingischána. Čína, která na akci spolupracovala, chtěla doprovodné texty cenzurovat a žádala, aby z nich zmizela slova jako "mongolský" či "říše".
Výstava o Čingischánovi se odkládá nejdříve na rok 2024.
Výstava o Čingischánovi se odkládá nejdříve na rok 2024. | Foto: Château des ducs de Bretagne

V názvu výstavy pak nemělo zůstat ani jméno samotného Čingischána. Muzeum to odsoudilo jako snahu o přepsání mongolské historie a kultury.

Muzeum sídlí v nanteském Zámku vévodů bretaňských.
Muzeum sídlí v nanteském Zámku vévodů bretaňských. | Foto: Château des ducs de Bretagne

Spor přichází v době, kdy Čína podle kritiků zintenzivňuje pronásledování etnických Mongolů, kterých v zemi s 1,4 miliardy obyvatel žije 6,5 milionu - většinou v autonomním území Vnitřní Mongolsko, píše agentura AP.

Francouzské Nantes výstavu o mongolském dobyvateli ze 13. století původně chystalo ve spolupráci s muzeem ve městě Chöch chot ve Vnitřním Mongolsku. Napětí ale vzrostlo, když čínský úřad pro kulturní dědictví začal naléhat na Francouze, aby pojetí expozice změnili. Podle francouzské strany chtěla Čína "vymazat mongolskou historii ve prospěch nového národního úhlu pohledu".

Historické muzeum v nanteském Zámku vévodů bretaňských, francouzsky Château des ducs de Bretagne, to označuje za snahu přepsat dějiny. Upozorňuje také na "přitvrzení postupu čínské vlády proti mongolské menšině".

"Ve jménu lidských, vědeckých a etických hodnot jsme se proto rozhodli přípravy výstavy pozastavit," vysvětluje ředitel instituce Bertrand Guillet.

Výstava, jejíž začátek byl kvůli koronavirové krizi původně přeložen z letošního října na začátek roku 2021, se tak nakonec uskuteční nejdříve v roce 2024. Využity budou předměty z evropských a amerických sbírek, nikoli z těch čínských.

Dobyvatel a zakladatel mongolské říše Čingischán, který zemřel roku 1227 na jedné ze svých válečných výprav, začátkem 13. století ovládal rozsáhlou říši rozkládající se od pobřeží Tichého oceánu až ke Kaspickému moři. Jeho vojska proslula svou krutostí a počet lidí, kteří během Čingischánových výbojů zahynuli, se odhaduje na 40 milionů.

Výstava ve francouzském muzeu není první, kde se Čína pokouší přepsat mongolské dějiny a kulturu, doplňuje agentura AFP. Koncem srpna vypukly v čínské oblasti Vnitřní Mongolsko protesty Mongolů proti omezování výuky v rodném jazyce. Nově schválená jazyková politika nařizuje všem žákům od útlého věku výuku v mandarínštině, která je dominantní verzí čínštiny a zároveň úředním jazykem v celé Číně.

 

Právě se děje

Další zprávy