Cibulková s Etzlerem budou Láskou posedlí

Jitka Gráfová
7. 5. 2008 16:22
Ungelt uvádí slavné americké drama
Vilma Cibulková
Vilma Cibulková | Foto: Korzo

Praha -  Divadlo Ungelt pokračuje v tom, co mu přináší úspěch. Sází na slavné texty a dobré výkony známých herců. Ve středu tu má premiéru slavná hra Sama Sheparda Láskou posedlí. Postavu Mayi si zahraje Vilma Cibulková, Eddiho pak její životní partner Miroslav Etzler.

Děj je situován na Mojavskou poušť. Kráska May se při čekání na milence Eddieho v zašlém motelu potkává se starcem, který jí svádí na stará scestí. Putování za vytouženou svobodou hrdinům zkomplikuje zjištění, že se mezi sebou dopouštějí incestu.

„Pravdu nikdy nedostanete. Věčně po ní jdete, ale nikdy ji nedostanete. Čas od času se vám povede jí kousek zachytit. To je nejvíc, v co můžete jako umělec doufat," říká dramatik, režisér a hudebník v jedné osobně Sam Shepard, který má kontě film s Bobem Dylanem Renaldo a Clara a měl vztah s Patti Smith.

Režisér Janusz Klimsza se s tímto dramatem setkává podruhé. Poprvé ho nazkoušel před  deseti lety s herci Těšínského divadla; tehdy si Eddieho zahrál Norbert Lichý, který je nyní autorem hudby.

Miroslav Etzler
Miroslav Etzler | Foto: Ondřej Besperát

Cibulková a Etzler  se společně na prknech v Ungeltu setkávají potřetí, doma ale společně nezkoušejí.  "To by to vypadalo, kdybychom se na zkoušky připravovali společně doma. Doma je doma a divadlo je divadlo,"  říká herečka.  V dalších rolích si zahraje Vilém Udatný, Ladislav Mrkvička nebo Martin Štěpánek.

Hru Láskou posedlí napsal Sam Shepard pro své domovské Magic Theatre v San  Franciscu, zároveň ji i nastudoval jako režisér. Premiéra v únoru roku 1983 měla nadšené ohlasy, pak hra úspěchem putovala do New Yorku. Úspěch dovršila nominace na  Pulitzerovu cenu v roce 1984.

I proto Shepard drama záhy přepracoval na filmový scénář; už na konci roku 1985 vznikl stejnojmenný snímek, terý natočil režisér Robert Altman, hlavní roli si zahrál sám autor.

Foto: Divadlo Ungelt

Spoluhráčkou mu měla být životní partnerka Jessica Langeová, otěhotněla však a  její roli přebrala Kim Basingerová.

Umělecký šéf divadla Milan Hein potvrzuje, co Ungeltu přineslo místo na pražské kulturní mapě. Při výběru premiér sází na dva instinkty.

„Ten první - instinkt někdejšího herce, mi napoví, je-li text přitažlivý pro herce. Ten druhý, instinkt divácký, prozradí, bude-li přitažlivý pro publikum. Hra Láskou posedlí ve mně osloví jak herce, tak diváka," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy