Chci být jako Usáma, zpívá terorista v muzikálu

Jitka Gráfová, ČTK
20. 8. 2007 13:45
Satirický muzikál Džihád budí pozornost

Edinburgh - Kontroverzní muzikál Džihád si odbyl premiéru na divadelním festivalu v Edinburghu a nutno říct, že si tato satirická hudební show přirozeně nemůže stěžovat na nedostatek zájmu.

Na hojně navštěvovaných představeních publikum burácí, když se naivní atentátník chce vyrovnat Usámovi bin Ládinovi, když afghánský pěstitel máku používá jako hnojivo chemikálie pro výrobu bomb nebo když ctižádostivá americká reportérka číhá na největší zprávu svého života.

Reakce na představení jsou vesměs typicky britské: dokud to nikoho doopravdy neuráží, je v zábavě dovoleno všechno. Na začátku představení se ozve Usámova píseň, v níž zazní "chci zabít miliony civilistů". Herci přicházejí opásaní trhavinami z lepenky.

Na jevišti touží pěstitel máku po zahalené bojovnici Talibanu a věnuje jejím očím píseň, v níž zazní: "Víc toho z tebe bohužel nemůžu vidět." V představení zazní dvanáct skladeb, mimo jiné songy jako "Building a Bomb Today" nebo "I Wanna Be Like Osama".

Džihád, muzikál
Džihád, muzikál | Foto: www.jihad-the-musical.com

V Džihádu si autoři střílejí nejen z teroristů, ale také z Američanů. Spojené státy jsou zde představeny ve formě ztřeštěného baletu, v němž dámy Justice a Svoboda udělují každému víza za znalosti lidí nebo země. A protože má muzikál šťastný konec, vyhodí se záporní hrdinové nakonec sami omylem do vzduchu.

Autoři scénáře Ben Scheuer a Zoe Samuelová - stejně jako producent James Lawler - už nemusejí svou komedii obhajovat. Kromě diváckého zájmu si navíc vysloužili i přízeň divadelní kritiky. "Báječně neuctivé, můžete se snažit nesmát, ale stejně budete," píše například Nic Awde z The Stage.

Představení navíc navštěvují i muslimové, podle vyjádření Zoe Samuelové došlo i na generální zkoušku za přítomnosti zástupců místní muslimské obce, kteří z divadla odcházeli pobaveni, ostatně hlavní role v představení hrají samotní muslimové.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Před premiérou média v Británii vzrušeně diskutovala, jestli by měla být ve Skotsku uvedena satira o islamistickém terorismu, když od atentátů na letišti v Glasgow uplynulo teprve několik týdnů. "Je to neuctivé především vůči obětem terorismu," zdůrazňují autoři petice.

Ačkoliv došlo i na petici za stažení hry a její odpůrci argumentovali zvýšeným rizikem teroristické odplaty, před mohutnou budovou divadla v Edinburghu, kde se bude muzikál Džihád do konce srpna uvádět, nestojí jediný policista.

 

Právě se děje

Další zprávy