Chalupeckého cenu letos nikdo nevyhraje, finalisté nechtějí soutěžit

ČTK ČTK
5. 8. 2020 11:34
Letošní 31. ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého nebude mít vítěze. Rozhodli tak zúčastněné umělkyně a umělci, kteří odmítají princip soutěže.
Autoři nominovaní na letošní Cenu Jindřicha Chalupeckého.
Autoři nominovaní na letošní Cenu Jindřicha Chalupeckého. | Foto: Jakub Plíhal

Společná výstava v ostravské galerii Plato se uskuteční 14. října bez tradičního vyhlášení. Finalisté doufají, že se díky tomu dostane stejné pozornosti všem a publikum se bude soustředit na nově vznikající díla, aniž by cítilo potřebu je srovnávat. Namísto ceremoniálu se v Ostravě 4. a 5. prosince má konat dvoudenní sympozium pro veřejnost.

Chalupeckého cena je oceněním pro mladé umělce do 35 let. Letos má pět finalistů. Protože porota ale do finále poslala i jednu dvojici a jedno uskupení, celkem na cenu kandiduje devět autorů. Na desítku je doplňuje finalistka z loňského ročníku Alma Lily Raynerová, která se tehdy nemohla zúčastnit ze zdravotních důvodů.

"V našich očích není Cena Jindřicha Chalupeckého trofejí jediného laureáta či laureátky, jediného pomyslného vítěze, nýbrž společným oceněním pestré směsice umělkyň a umělců a jejich odlišných uměleckých východisek, jejichž porovnávání nemá smysl," uvádějí finalisté ve společném prohlášení.

"Otázku, zda je opravdu nutné v rámci Ceny Jindřicha Chalupeckého volit laureátku nebo laureáta, jsem si kladla hned po prvním ročníku, který jsem organizovala v roce 2015," doplňuje Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, která je s Veronikou Čechovou také kurátorkou letošní výstavy.

"Považuji za zásadní, aby cena podporovala práci umělkyň a umělců a co nejsrozumitelněji ji komunikovala širší veřejnosti. Nemyslím si, že je k tomu nutně potřeba, aby někdo nakonec 'vyhrál', navíc v disciplíně, ve které z principu soutěžit nelze," dodává Kottová, která doufá, že se jí s pomocí finalistů "podaří prosadit dlouhodobější změny".

Podobný vývoj lze sledovat i na mezinárodní scéně. Umělci nominovaní na loňskou britskou Turnerovu cenu odmítli vzájemné srovnání kvůli sociální citlivosti a politické angažovanosti děl. Už v roce 2017 podobné gesto udělali finalisté slovenské Ceny Oskára Čepana, kteří místo individuálních prezentací vytvořili společný projekt a cenu získali jako kolektiv.

V německé Ceně Národní galerie se finalistky ve společném prohlášení ohradily vůči organizaci a prezentace ceny, zejména absenci honorářů a naopak zdůrazňování genderu nebo původu umělkyň místo charakteru jejich práce.

Také Chalupeckého cena v minulosti zaznamenala ze strany laureátů podobné tendence. Roman Štětina v roce 2014 a loňský laureát Andreas Gajdošík se při vyhlášení rozhodli rozdělit ocenění mezi všechny navržené.

Výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého se původně měla konat v Národní galerii. Ta však dlouholetou vzájemnou spolupráci letos odmítla, protože čelí masivnímu výpadku příjmů, musí měnit výstavní plán a před naplněním partnerských programů dává přednost vlastnímu.

 

Právě se děje

Další zprávy