Chalupeckého cena je letos i průvodcem po galeriích

Radek Wohlmuth
26. 10. 2007 10:30
Černý kůň letošní pětky? Nejmladší finalistka Eva Koťátková
Zbyněk Baladrán
Zbyněk Baladrán | Foto: Radek Wohlmuth

Praha - Rok s rokem se sešel a zase je tady čas Ceny Jindřicha Chalupeckého. Do 18. ročník soutěže bylo nominováno nebo přihlášeno 66 výtvarných umělců a skupin - nejvíc v  její historii. Ve finále jsou Zbyněk Baladrán, Jakub Hošek, Eva Koťátková, Jan Nálevka a Pavla Sceránková.

Jejich autorské prezentace byly ve čtvrtek večer zahájeny vernisážemi množné číslo, protože výstava finalistů není tentokrát společná, ale probíhá na čtyřech místech v Praze, od Karlína po Smíchov.

Prezentace hostí významné nezávislé galerie, které k progresivnímu umění neodmyslitelně patří už léta. Důkazem je i fakt, že v podstatě všichni finalisté už alespoň v některé z nich samostatně vystavovali; ať v Galerii etc, NoD, Jelení, Entrance nebo AM 180.

Jakub Hošek
Jakub Hošek | Foto: Radek Wohlmuth

Záměr organizátorů upozornit širší veřejnost na jejich existenci je určitě chvályhodný, ale pravdou je, že obkroužit všechna místa je trochu náročné na čas a návštěvnost tím může celkem utrpět.

Nejstarší finalista Zbyněk Baladrán (1973) bývá označován za jednoho z nejzajímavějších umělců své generace a ve finále je už potřetí (2004, 2005). Kromě AVU vystudoval i dějiny umění na filozofické fakultě, patří mezi zakladatele Galerie Display.

Republiku zastupoval třeba na evropském bienále současného umění Manifesta 5. Je to konceptuální multimediální umělec, v posledních letech je jeho doménou video. Svým sofistikovaným a celkem náročným filmem Dokonalý stroj se představuje i v letos.

Jan Nálevka
Jan Nálevka | Foto: Radek Wohlmuth

Také další absolvent AVU a příležitostný dj Jakub Hošek (1979) už má jedno finále za sebou (2005). Vystavuje na půdě své domácí galerie AM 180 na Novém Městě a prezentuje se tím, co je pro něj typické kresebně pojatými obrazy, které jsou charakteristické svou ornamentalitou a zapojením písma.

Ve stejném dekorativním duchu se nesou i jeho dřevěné černo-zlaté objekty, které doplňují kaligrafické nápisy tužkou na zdi. Jeho instalace je v podstatě klasická, dobře pracuje s prostorem a průhledy a dává tak jednotlivým artefaktům vyniknout.

Jan Nálevka (1976) je mezi finalisty jediným absolventem brněnské FAVU. Upozornil na sebe dokonalými monochromními kresbami různě tvrdými tužkami už v polovině 90. let a celkem rychle si vydobyl respekt. Jedním z témat, kterými se dlouhodobě zabývá, je reklama. Už skoro kultovní jsou třeba jeho zvětšeniny imitací známých značek, které objevoval v asijských tržnicích.

Pavla Sceránková
Pavla Sceránková | Foto: Radek Wohlmuth

Fenoménem reklamy se zabývá i ve svých třech videích v NoD: na stěnu promítá v rychlém sledu za sebou písmeno po písmeni texty z tištěných reklam ze tří vybraných periodik. Diváci si mohli během vernisáže rozebrat a taky rozebrali placky, na kterých byla jednotlivá hesla napsána.

Pavla Sceránková (1980) se narodila v Košicích, ale absolvovala pražskou AVU. Loni diplomovala v intermediálním ateliéru Milana Knížáka a ve studiu pokračovala v Berlíně u fenomenálního sochaře a hvězdy světového formátu Angličana Tonyho Cragga. Její monumentální prostorová z  instalace polystyrénu nese název Stěhování. Doplňuje ji dřevotřískový objekt a videoprojekce, v níž autorka představuje svůj originální samoskladný nábytek.

Podobnými problémy se zabývá i poslední, nejmladší finalistka, teprve pětadvacetiletá Eva Koťátková (1982). Studentka Vladimíra Skrepla, která se vtipně a zároveň přemýšlivě pohybuje na pomezí konceptu, performance a sochařství.

Eva Koťátková
Eva Koťátková | Foto: Radek Wohlmuth

Ze všech finalistů je asi nejoriginálnější. Její práce působí nejucelenějším dojmem; není ani těžkopádná, ani prázdná. Série videí, v nichž autorka zkoumá osobní prostor a nabourává rutinu všedního dne v něm, doplňuje nejen cyklus kreseb a kýblová fontánka jako pocta pro Bruce Naumana, ale i objekty, které do stejné problematiky uvádějí i diváka.  Instalace jimi vyhřezla oknem až na dvůr před galerii. Ze všech těchle důvodů pokládám tuto autorku za černého koně soutěže.

Laureát, který získá padesát tisíc na další umělecký rozvoj, dalších sto tisíc na realizaci výstavy, uměleckého projektu nebo katalogu a šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, bude slavnostně vyhlášen už 14. listopadu v Roxy.

Finále CJCH 07. Zbyněk Baladrán, Galerie NoD (Dlouhá 33, P1), Jan Nálevka, Galerie etc (Dlouhá 33, P1), Jakub Hošek, Galerie AM 180 (Bělehradská 45, P2), Eva Koťátková, Galerie Jelení (Drtinova 15, P5), Pavla Sceranková, Galerie Entrance (Křižíkova 34, P8). Výstava se koná od 26.10. do 2.12. 2007, otevřeno je každý den mimo pondělí od 12 do 18 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy