Chalupeckého cena a netradiční výsledek

Radek Wohlmuth
12. 11. 2005 0:00
V obraze je týdenní sloupek Radka Wohlmutha, který vám Aktuálně bude přinášet jednou týdně. Tentokrát bude o Chalupeckého ceně, která tento týden ovládla všechny debaty ve výtvarných kruzích.

"Chalupářka"

S trochou nadsázky se dá říct, že české výtvarné umění žije od listopadu k listopadu, kdy se už od roku 1990 každoročně uděluje jediná opravdu respektovaná domácí cena za výtvarné umění, nazvaná podle výtvarného teoretika a filozofa Jindřicha Chalupeckého.

I když se k ní a především k jejím výsledkům staví jako obvykle různí lidé různě, dá se o ní upřímně říct, že je prestižní, což dokazuje i to, že se obecně oceňuje i samotná účast ve finále. Tak jako každá "věc", kterou lidé opravdu přijmou za své má i Cena Chalupeckého své lidové označení, nikdo z oboru jí neřekne jinak než Chalupář.

Je dobojováno. Letošní ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého má svého vítěze, respektive vítězku. A volba to byla nad očekávání dobrá. Proti tentokrát nemůže opravdu namítat nikdo nic. Snad jen "poražení" finalisté, protože jejich výběr byl letos takový, že mohl zvítězit opravdu kdokoli. Výsledek určitě překvapil, a to nejen proto, že Kateřina Šedá je teprve třetí ženou, která tohle prestižní ocenění v šestnáctileté historii soutěže dostala.

Foto z výstavy
Foto z výstavy | Foto: Aktuálně.cz

Překvapení na překvapení

To, co udiví asi úplně nejvíc, je fakt, že tato mladá umělkyně /1977/, které bude osmadvacet let teprve v prosinci, končila v ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské akademii teprve letos, a není tedy ještě ani rok ze školy, což je skutečně unikátní situace. Přestože to nijak neodporuje regulím soutěže, opravdu mladí umělci pod třicet tuto cenu většinou nezískávají. Tak jako v jiných případech i Cena Jindřicha Chalupeckého se časem dostala do polohy jakéhosi ocenění "za zásluhy", čemuž se letošní porotě podařilo vyhnout. Jinak by byli samozřejmě "na řadě" jiní, především Jan Šerých nebo Josef Bolf, na kterého bych si asi letos vsadil.

Kateřina Šedá měla letos vůbec dobrý rok. Na jaře získala za Českou republiku hlavní cenu Essl Award, kterou studentům uměleckých vysokých škol na základě hodnocení odborné komise udělují Agens a Karlheinz Esslovi, sběratelé a spolumajitelé řetězce bauMax. Za AVU se objevila také ve finále soutěže Start Point klatovské galerie pro nejzajímavějšího diplomanta. Listopad a udělení Ceny Jindřicha Chalupeckého vše završil.

Fotografie z projektu Kateřiny Šedé
Fotografie z projektu Kateřiny Šedé | Foto: Aktuálně.cz

Nezpochybnitelný talent

Je jasné, že Kateřina Šedá není žádný outsider. I když výtvarnou scénou zatím proplouvá skoro až nenápadně, její práce vyvolávají už dlouho obecný respekt. Ví se o ní v podstatě od začátku studií. Hvězdou se stále prakticky hned, když ne pro nic, tak proto, že se v roce 1999 po brněnské střední škole uměleckých řemesel dostala rovnou na tři prestižní vysoké umělecké školy. Vybrala si nakonec AVU a Kokoliův ateliér navštěvovala celou dobu studia. Hned v prvním ročníku zaujala natolik, že se v Umělci, nejvýznamnějším českém oborovém časopise, objevil její profil a jedna z jejích dokumentačních fotografií vlastních akcí se objevila dokonce na obálce. To také o něčem svědčí.

Zde naleznete osobnostní portrét Kateřiny Šedé.

 

Právě se děje

Další zprávy