Čeští surrealisté jedou na dražbu v Sotheby´s přes Kampu

ČTK ČTK
31. 10. 2014 16:59
V Muzeu Kampa je vystavena v pátek a v sobotu sbírka děl českých surrealistů Roye a Mary Cullenových. Nejvýraznějším obrazem je Poselství lesa od Toyen.
Toyen: Poselství lesa. 1936.
Toyen: Poselství lesa. 1936. | Foto: Sotheby´s

Praha - Po Paříži a Vídni jsou v Praze v pátek a v sobotu vystavena díla české výtvarné avantgardy, která se budou 12. listopadu dražit v londýnské aukční síni Sotheby´s. Mezi více než stovkou obrazů vyniká podle pořadatelů aukce obraz malířky Toyen s názvem Poselství lesa z roku 1936.

Aukční síň jako odhadní cenu uvádí až milion liber, tedy asi 35 milionů korun. Kolekci děl, která shromáždili Američané Roy a Mary Cullenovi, si mohou lidé přijít prohlédnout do Muzea Kampa.

Poselství lesa namalovala Toyen v období svých nejsilnějších výtvarných prací a imaginací. Na bohatě texturovaném pozadí obrazu se vyjevuje přeludný kyklopský úkaz sovy. Ptačí dráp svírá hlavu dívky volně visící v prostoru. Námět sleduje jedno z nosných témat díla Toyen: síla přírody zde v podobě přízračné sovy nenasytně určuje povahu lidského světa a jeho zákonitostí.

Mary Cullenová se s malbou setkala poprvé v roce 2000 při návštěvě retrospektivní výstavy Toyen v Praze. Ačkoli malba nebyla v této době nabízena k prodeji, mnohaměsíční vyjednávání motivované silnou touhou Mary Cullenové získat obraz do sbírky, umožnilo nakonec malbu zakoupit a učinit z ní přední dílo celé kolekce, uvádějí pořadatelé aukce v tiskové zprávě.

Sbírka manželů Cullenových zahrnuje malby, práce na papíře, tisky a knižní publikace českých tvůrců z doby mezi první a druhou světovou válkou. Zájem Cullenových o české umění probudila výstava Czech Modernism 1900 - 1945, kterou v říjnu 1989 představilo Museum of Fine Arts v americkém Houstonu. Prvním zakoupeným dílem se stal pastel Františka Kupky Etude pour accent noir (Femmes) získaný během návštěvy Prahy v roce 1992. Návštěvy místních galerií brzy ukázaly, že významná díla českého kubismu již zdaleka není jednoduché získat. Díla českých surrealistů ale přinášela nemenší sběratelskou výzvu a potěšení.

Dlouho platilo, že díla české avantgardy a modernismu se nejlépe draží doma. Několik příkladů ze zahraničních aukcí ale už dokládají opak. Aukce umění z rodinné sbírky Hascoe, která se v Londýně konala v červnu 2011, ukázala značný zájem o český umělecký trh a přinesla výsledek, jenž byl oproti očekávanému odhadu dvojnásobný.

Na aukci se třeba vydražil obraz Františka Kupky Pohyb, který se prodal za 35,5 milionu korun, se všemi poplatky se suma šplhá ke 44 milionům korun. Loni se v londýnské Sothebys´s jiný Kupkův obraz prodal v přepočtu za téměř 50 milionů korun. Jsou nejdražšími díly českého umění prodanými v zahraniční aukci, domácí aukční rekord drží dva roky Kupkův obraz Tvar modré vydražený za 57,42 milionu korun včetně poplatků.

 

Právě se děje

Další zprávy