Čeští autoři v MeetFactory tančí Komiksovou ChaChu

Kultura Kultura
29. 10. 2011 10:00
Letošní KomiksFEST! už odstartovaly komiksy v metru
Foto: Aktuálně.cz

Praha - I šestému ročníku ročníku multimediálního festivalu KomiksFEST! zůstává heslo Komiks unlimited! Organizátoři v jeho duchu na první listopadový týden přichystali prezentace a křty knih, výstavy, filmové projekce, divadelní představení, autogramiády nebo besedy s autory a výtvarníky i výtvarné dílny s předními kreslíři.

Festival, který se koná od 28. října do příští soboty, už předznamenala výstava komiksových kreseb v pražském metru na trace C. V pátek pak přehlídku zahájila open party v klubovně 2. patro. Hlavní část programu se koná během „komiksové soboty“ 29. října v MeetFactory. Otevřelo ji dětské dopoledne, kde jsou výtvarné dílny pro děti, plackostroj, křty knih a soutěže s Albatrosem.

Poté mohou návštěvníci debatovat s autorem obálek Sandmana Davem McKeanem, který představí také svůj nový počin Celuloid, v němž odhaluje své erotické vize, či s ruským výtvarníkem Konstantinem Komardinem. Čeští autoři si zatančí Komiksovou ChaChu, na níž představí své projekty; nebude chybět manga sekce.

Dave McKean: Sandman
Dave McKean: Sandman | Foto: Aktuálně.cz

Mezi festivalovými hosty se objeví francouzský výtvarník Pascal Rabaté, oceněný letos za nejlepší režii na karlovarském festivaluza netradiční komedii Prázdniny u moře.

Rabaté rozložil do čtyř objemných alb román Dobrodružství Něvzorova aneb Mluvící lebka Ibikus, jejž napsal v roce 1925 Alexej Nikolajevič Tolstoj. Za druhý díl získal v roce 2000 cenu pro nejlepší album na festivalu v Angoulême.

Sérii původních kreseb z komiksu Ibicus bude v rámci přehlídky vystavovat Francouzský institut v Praze, setkání s autorem proběhne tamtéž 30. října. Zásadní zpráva je, že Ibicus vyjde konečně v češtině.

Dalším hostem je Frederik Peeters ze Švýcarska, autor známého autobiografického komiksu Modré pilulky, v němž ukazuje svůj vztah s HIV pozitivní přítelkyní a jejich malým synem. Loni vyšel Peetersovi v nakladatelství Sýpka první díl tetralogie Lupus. Pojednává o dvou vesmírných turistech toužících utopit všechny své problémy v drogách a lovu - dokud nepotkají dívku, jež k sobě přitahuje průšvihy takové síly, že jde o život. 

Frederik Peeters
Frederik Peeters | Foto: Aktuálně.cz

Mezi letošními festivalovými novinkami je premiéra houbařského leporela Karla Jerieho nebo divadelní zpracování slavné Barbarelly - komiksu, který nakreslil Jean-Claude Forest.

Z dalších výstav budou letošku vévodit projekty dvojic: Institut Cervantes nabídne dialog mezi grafickým románem, jehož autorem je španělský kreslíř Paco Roca ovlivěný Hergém, a zábavnými komiksy Argentince Daria Adantiho. Ten bývá označován jako zástupce groteskního humoru anebo stinné části lidové kultury. Kromě práce na komiksu je tvůrcem animací pro televizní kanál MTV Latin a autorem několika krátkometrážních animovaných filmů.

V Novoměstské radnici se usídlí Draci z Východu, jejichž stvořitelem je slovenský výtvarník Josef „Danglár“ Gertli,  a dílo autora vizuálu letošního festivalu Konstantina Komardina. Goethe-Institut během festivalu ožije expresivním duelem mezi Anke Feuchtenberger z Německa a Václavem Šlajchem z Česka.

Festival bude zakončen příští sobotu 5. listopadu v Bio Oko, kdy budou v deseti kategoriích uděleny výroční komiksové ceny Muriel pro nejlepší autory a vyhlásí se tu i vítěz nové soutěže ARNAL. Ta je pojmenovaná po hrdinovi z alba Káji Saudka Arnal a dva dračí zuby a známí i neznámí tvůrci do ní mohli přihlásit vlastní komiksovou postavu – superhrdinu i superpadoucha. Předsedou poroty je výtvarník Michael Rittstein.

Anke Feuchtenberger
Anke Feuchtenberger | Foto: Aktuálně.cz

Komiksy z dílny známých českých výtvarníků ozdobily už před zahájením šest stanic metra na lince C. Díla nemají prý cestující obtěžovat, jako tomu je mnohdy u komerčních reklam a spotů, ale mají si své diváky najít.

„Umělci věří, že se z metra po vzoru světových metropolí stane velký galerijní prostor. Propojí se tak současné umění s původními díly z dob socialismu, kterých metro ukrývá desítky," řekl výtvarník Pavel Karous, který na projektu spolupracuje.

Výtvarník a rapper Vladimír 518 vybral pro stanici Kačerov sérii portrétů bezdomovců. "Můj prostor byly úzké vysoké sloupy. Já jsem udělal čtyři dvojportréty pražských bezdomovců s tím, že jeden z nich je vždycky civilní a jeden komiksově posunutý. Prostě Kačerov je hurikán," řekl.

Dalším z autorů je Jaromír 99, spoluautor komiksové trilogie Alois Nebel, který hledal inspiraci v básních Jana Těsnohlídka. Na stanici Nádraží Holešovice se cestující setkají s poezií, která podle autora v metru dosud chyběla.

Foto: Aktuálně.cz

Na stanici Opatov můžete najít dílo Jaromíra Plachého, Karel Jerie si vybral stanici Háje. Pražského povstání se ujal David Böhm a I. P. Pavlova se pokusila umělecky transformovat Kateřina Bažantová aka Ktaiwanita.

Součástí projektu bude publikace, která by měla zmapovat opomíjená umělecká díla z dob vzniku metra v 70. letech. Kniha upozorní třeba na skleněné práce od Václava Ciglera nebo Františka Víznera.

V rámci projektu umění v metru se s originálními díly v budoucnu setkají cestující i v dalších stanicích. V příštím roce v rámci festivalu Street for Art ožijí prostory metra dalšími kulturními akcemi. Cestující se budou moci zúčastnit komentovaných prohlídek, koncertů, performancí nebo debat s umělci a architekty.

Více informací o programu najdete na stránkách www.komiksfest.cz

 

Právě se děje

Další zprávy