Navrhovat česko-romské vlajky není zločin, uznal magistrát

Luboš Vedral ČTK Luboš Vedral, ČTK
Aktualizováno 26. 1. 2015 12:50
Expozice s názvem Výběrové řízení na česko-romskou vlajku byla k vidění v létě 2013 v Galerii Artwall, trestní oznámení podal člen ultrapravicové DSSS. Magistrát po roce a půl zastavil veškerá řízení.
Jeden z návrhů na česko-romskou vlajku od Tomáše Rafy.
Jeden z návrhů na česko-romskou vlajku od Tomáše Rafy. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pražský magistrát zrušil pokutu za vystavení návrhu česko-romské vlajky, kterou opakovaně udělila městská část Praha 7. "Rozhodnutí bylo zrušeno a řízení zastaveno," řekla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Návrhy česko-romské vlajky vystavil v Praze slovenský umělec Tomáš Rafa, který s pokutou nesouhlasil. Výstavu jako přestupek pozměňování vlajky řešila i Praha 1, podle ní jde ale o umění, a pokutu proto podle mluvčí městské části Veroniky Blažkové neudělila.

Výstava Výběrové řízení na česko-romskou vlajku, která se konala v létě roku 2013 na vltavském nábřeží dr. Edvarda Beneše v pražské venkovní Galerii Artwall, představovala návrhy na česko-romskou vlajku. Projekt podle autorů ukazoval, že Romové jsou Češi a jsou v Čechách doma.

"Těší nás, že po sérii absurdních kroků ze strany policie a Úřadu městské části Praha 7 zvítězil zdravý rozum," konstatovala jedna z kurátorkek výstavy Zuzana Štefková. "Nedokázali jsme si na začátku vůbec představit, jakou diskusi projekt vyvolá. Ale nastaly i poměrně kultivované výměny názorů, například se zástupci romské samosprávy v severočeské Krupce. I odmítnutí vlajek ze strany Romů, znamenalo, že se vlastně hrdě hlásí k české národnosti," dodala Štefková.

Trestní oznámení na organizátory výstavy podali zástupci krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti. Autoři podle nich porušili zákon o užívání státních symbolů České republiky. Podle znaleckého posudku zadaného policií nešlo o trestný čin, ale o přestupek.

Kvůli umístění galerie Artwall na jejím území se přestupkem zabývala Praha 7. Tamní odbor správních agend Rafu shledal vinným, zákon prý porušil zobrazením tří vlajek. Vyměřil mu pokutu u spodní hranice sazby - kolem dvou tisíc korun.

Umělec prý zákon porušil, protože na státní vlajce nesmí být žádné nápisy nebo znaky. Stejný zákon podle kritiků rozhodnutí úřadu často porušují třeba fanoušci, kteří na státní vlajku při sportovních utkáních napíší například jméno svého města.

Rafa vloni v lednu uvedl, že na výstavě nebyly státní symboly nijak poškozeny ani zneváženy. "Umělecký projekt česko-romské vlajky se stal názorovou společenskou sondou. Průběh projektu poukázal na alarmující nárůst rasismu na sociálních sítích i v reálném životě. Vlajky byly postříkány barvou a zhanobeny hákovým křížem, následovala absurdní trestní oznámení ultrapravicových skupin a represivní kroky státních institucí. Projekt však nakonec podpořil diskusi o soužití. Je důležité, aby tento prostor nezanikl a nezůstal obsazen rasistickou propagandou pravicových extrémistů," poznamenal.

Vlajky byly vystavené také v galerii Art Space v Lázeňské ulici na Malé Straně, galerii zřizuje Anglo-American University. Tři ze sedmi exponátů přímo v galerii 27. února zabavila policie. Po podnětu občanů se pozměňováním státní vlajky zabývala také městská část Praha 1, pokutu ale na rozdíl od Prahy 7 neudělila.

V pondělí si zabavené vlajky vyzvedl na úřadu autor a kurátorky z Galerie Artwall.

"Svoboda projevu a umělecké tvorby patří nejen mezi česká ústavní práva, ale i základní evropské hodnoty. Celý případ začal dost strašidelně - policie a některé úřady se staly ochotným a poněkud bezmyšlenkovitým nástrojem šikany liberálního umělce ze strany pravicových extremistů. Pokud oprávněně požadujeme po muslimech, aby snesli karikatury proroka Mohameda, měli bychom sami snést pohled na naši vlastní státní vlajku v neobvyklém, nebo třeba i provokativním kontextu," řekl právník Jan Rovenský, které ze své soukromé iniciativy zastupoval Tomáše Rafu v přestupkových řízeních.

 

Právě se děje

Další zprávy