Česko má experty na digitalizaci tisků

17. 1. 2006 15:00
Praha - Česká republika bude mít zástupce mezi evropskými odborníky na digitalizaci starých tisků, rukopisů a dalších dokumentů.
ilu
ilu | Foto: Profimédia

Evropská komise vybrala Adolfa Knolla z Národní knihovny (NK) do skupiny expertů v oblasti digitálních knihoven (High Level Expert Group on Digital Libraries).

Komise vzniká v souvislosti s evropskou iniciativou i2010: digitální knihovny, jejímž cílem je usnadnit on-line přístup k evropskému kulturnímu dědictví. Uvedená problematika zahrnuje digitalizaci a on-line dostupnost a ochranu digitálních zdrojů, ať vytvářených přímo nebo digitalizací klasických dokumentů.

Národní knihovna patří v digitalizaci k předním evropským institucím. Za ochranu dokumentů převzala loni v září nově vzniklou cenu Čikdži (Jikji - Paměť světa), kterou iniciovala Korejská republika. Jejím smyslem je ocenit záslužné počiny v oblasti uchování, ochrany a zpřístupnění kulturního dědictví.

NK stála při zrodu stejnojmenného programu UNESCO v roce 1992 a vytvořila pro něj i pilotní projekt. V rámci něj bylo zdigitalizováno 800.000 stran, 60 procent materiálu bylo z NK, zbytek z dalších českých institucí. Rukopisy tvoří 80 procent, staré tisky 20 procent, digitalizovány byly i staré mapy.

Ředitel pro vědu, výzkum a mezinárodní vztahy NK Adolf Knoll pracuje v knihovně od roku 1979. Od roku 1992 se zabývá digitalizací knihovních sbírek. V roce 1996 se stal členem komise pro technologii programu Paměť světa a od roku 1997 se podílí na řadě národních a evropských výzkumných projektů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy