Česká divadla hrají ve Vídni

ČTK
15. 2. 2006 11:30
Vídeň - Zpracováním komponované povídkové sbírky Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet začal ve Vídni divadelní festival.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

V úterý večer byl ve vídeňském divadle Brett zahájen Středoevropský divadelní kolotoč. Úvodní hru podle předlohy spisovatele Bohumila Hrabala představil v novém nastudování beze slov polský soubor KTO Teatr. Přehlídka současných uměleckých tendencí divadelních tvůrců z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska potrvá do 11. března.

"Jsem rád, že se nám zejména díky podpoře visegrádského fondu podařilo připravit pro vídeňské publikum zase trochu jiný druh kultury přicházející z nových členských zemí Evropské unie," řekl po úvodním představení český velvyslanec ve Vídni Rudolf Jindrák.

Příjemně ho prý překvapilo i vyprodané hlediště. "Doufám, že tomu tak bude i nadále," dodal.

Na Středoevropském divadelním kolotoči, na který přispěl visegrádský fond částkou 20 tisíc eur, je každá účastnická země reprezentována minimálně čtyřmi vybranými soubory. kromě více než dvou desítek představení jsou v programu zařazena rovněž scénická a autorská čtení, pódiové diskuse a výstavy.

Z českých divadel ve Vídni vystoupí pražská Archa a Farma v jeskyni, brněnské Malé divadlo kjógenu a absolventi Janáčkovy akademie múzických umění s inscenací Akvabely.

Mezi zástupci slovenské divadelní scény budou také Divadlo z pasáže z Banské Bystrice a Slovenské národné divadlo s hrou Ignorant a šílenec od rakouského autora Thomase Bernharda. Detailní program včetně cen vstupného lze nalézt na internetové stránce festivalu ZDE.

 

 

Právě se děje

Další zprávy