Černý je ochoten zaslat Knížákovi omluvu za ču....

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 1. 2012 13:33
Bývalý ředitel NG ho žaluje za vulgární výroky v ČT
David Černý
David Černý | Foto: Reuters

Praha - Umělec David Černý je ochoten se písemně omluvit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi za vulgární výrok, který o něm pronesl v dokumentu České televize (ČT).

Uvedl to v reakci na návrh soudkyně Veroniky Křesťanové, aby muži vyřešili svůj spor smírem. Knížák po Černém u soudu požaduje nejen omluvu, ale i 150 000 korun. Protože se k jednání nedostavil, jeho právní zástupce Radek Hladina mu výtvarníkův návrh přednese. Soud má pokračovat 13. února.

Černý mluvil o Knížákovi v dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého. Podle žaloby uvedl, že je bývalý ředitel Národní galerie "nafoukanej, kriploidní č***k". Podle Knížáka ho tím chtěl umělec úmyslně urazit a znevážit. Zasáhl tak prý do jeho práva na čest a důstojnost.

Černý je ochoten zaslat Knížákovi omluvu v tomto znění: "Mé přirovnání profesora Milana Knížáka k mužskému pohlavnímu orgánu za použití vulgarismu bylo neadekvátní. Za přirovnání k tomuto orgánu se omlouvám." Podle svých slov přišel na to, že to není pravda.

K dohodě vyzvala Černého s Knížákem soudkyně proto, že si podle jejího názoru bývalý ředitel Národní galerie omluvu zaslouží. Zároveň však uvedla, že mu pravděpodobně nepřizná finanční odškodnění.

Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

"Výrok je nutné vnímat v kontextu," prohlásila Křesťanová s tím, že dokument vysílaný na druhém programu České televize sledovalo jen minimum diváků. Dodala, že by bylo důstojné, kdyby si muži vyřešili spor mezi sebou bez soudního jednání.

Knížák se soudí také s televizí. Požaduje po ní 500 000 korun za to, že dokument s vulgarismem pustila do vysílání. ČT se již umělci omluvila a pořad stáhla ze svých internetových stránek. Právnička televize uvedla, že je ochotna jednat i o tom, že odvysílají zprávu o omluvě Černého.

Spory mezi Černým a Knížákem trvají už dlouho. V roce 2000 odmítl Černý převzít cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii do doby, dokud z jejího vedení Knížák neodejde. Knížák ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.

Právě při vysvětlování důvodů, kvůli kterým bývalý ředitel Národní galerie výtvarníka nechal vyvést, použil Černý v dokumentu své vulgární přirovnání.

 

Právě se děje

Další zprávy