Černobílá krajina. Christie's vydražila obraz malíře Hábla za půl milionu

ČTK ČTK
31. 3. 2021 10:22
Obraz současného českého malíře Patrika Hábla nazvaný Černobílá krajina byl na úterní aukci v londýnské síni Christie's vydražen za 16 250 liber, což je v přepočtu přes 497 tisíc korun. Vznikl tak nový aukční rekord malíře, jehož díla se v zahraniční úspěšně prodávala již dříve.
Patrik Hábl na ilustrační fotografii s jiným obrazem.
Patrik Hábl na ilustrační fotografii s jiným obrazem. | Foto: Barbora Johansson

V aukci poválečného umění, která se konala on-line, byl Hábl zařazen mezi světový autory jako Damiena Hirsta, Davida Hockneyho nebo Antonyho Gormleyho.

Současné české umění se na světových aukcích objevuje spíše výjimečně. Patrik Hábl patří k těm, kteří na mezinárodní trh pronikli. Je také prvním žijícím českým umělcem, jehož dílo se po aukci v Sotheby's dostalo do dražebního katalogu jeho renomovaného konkurenta, aukční síně Christie's. V Sotheby's loni v srpnu Hábl zaznamenal osobní aukční rekord, jeho obraz Black Mountains byl vydražen za 10 710 liber.

Patrik Hábl: Černobílá krajina, 2014, olej, plátno, 110x120 cm.
Patrik Hábl: Černobílá krajina, 2014, olej, plátno, 110x120 cm. | Foto: Christie's

Patrik Hábl pracuje jako malíř s obrazem i prostorem. V letech 1994 až 2000 navštěvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, studoval také na Akademii výtvarných umění, a to experimentální grafiku u Vladimíra Kokolii.

Malbu vnímá jako "osvobozené médium a součást světa", do kterého jejím prostřednictvím originálně intervenuje. Malířsky zasáhl například do barokního interiéru kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze, kde jeho kompozice v postní době nahradily původní oltářní plátna.

K Háblovým posledním pracím v architektuře patří malby integrované do prostor nového převážně kancelářského domu na pražské Národní třídě.

Rovněž je autorem intervence ve stálé expozici středověkého umění v Anežském klášteře nebo instalace v expozici Umění Asie a starověkého Středomoří v Národní galerii Praha.

Počátkem roku 2016 vytvořil patnáctimetrovou instalaci v Klášterním kostele ve Speinshartu a instalaci ke znovuotevření stálé expozice Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou.

O rok později zhotovil desetimetrové postní plátno pro Leechkirche, nejstarší kostel ve Štýrském Hradci, a v témže roce malbou 600 postav obepnul obvod jedné z cel Malé pevnosti Terezínského ghetta. Patrik Hábl učí na Vyšoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Je členem sdružení Umělecká beseda a Hollar.

 

Právě se děje

Další zprávy