Černá sanitka přijela podruhé. A není to fáma

Hana Pražáková
29. 11. 2007 10:34
Petr Janeček vydal druhý díl současných pověstí
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nakazila se kamarádka vašeho kamaráda od nekrofila? Zajisté ne, to jen váš známý podlehl kouzlu novodobých pověstí a nevědomky vás seznámil s nejnovější v Česku kolující fámou.

Tuhle městskou pověst a dalších 173 podivných historek, které se "zaručeně" udály, protože známý říkal, že známému známého se stalo, přináší pokračování knihy Černá sanitka a jiné děsivé příběhy. Tentokrát s podtitulem Druhá žeň.

Folklorista a etnolog Petr Janeček dokazuje, že folklor neskončil národním obrozením, ale žije dál svým vlastním životem. Pohádky a starobylá vyprávění se postupně oblékly do nového kabátu, nešíří se jen ústní formou, ale i prostřednictvím e-mailu či médií.

Petr Janeček podepisuje čerstvě pokřtěnou knihu Černá sanitka: Druhá žeň
Petr Janeček podepisuje čerstvě pokřtěnou knihu Černá sanitka: Druhá žeň | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podstata tzv. urban legends je však stále stejná. Legendy zachycují děsuplné, humorné i erotické historky, které porušují vžitá pravidla, léčí strach, přinášejí katarzi a ventilují obavy z neznámého.

Černá sanitka: Druhá žeň navazuje na koncept první knihy. Komentovaná sbírka moderních pověstí je opět členěna do několika kategorií.

K osvědčeným mýtům o vrazích a úchylech, zvířatech či neštěstích přibyla vyprávění o celebritách a obchodních artiklech nebo dětské mýty. Širší je i historický záběr, ilustrátorku jménem toy_box vyměnil méně hrůzostrašný Stanislav Setínský.

Samostatné kapitoly patří tentokrát i fámám z období komunismu a protektorátu. O Heleně Vondráčkové, která chodila se Štrougalem, jeho manželka jí vymlátila zuby a zpěvačka si nechala udělat nové v Německu. Jak měl Viewegh v žaludku sperma a jak tajemný skákající Pérák bojoval proti nacistům.

Foto: Aktuálně.cz

O úspěchu první knihy svědčí nejen vydání druhého dílu, na němž se informačně podíleli i čtenáři, ale také fakt, že na motivy Janečkem sesbíraných mýtů vzniká patnáctidílný televizní seriál. Na obrazovkách ČT by se měl objevit na podzim příštího roku.

Přípravy sleduje sám Janeček společně s nakladatelstvím Plot. "V první části se divák dramatickou formou seznámí s historkou, v druhé bude Roman Zach pátrat po její pravdivosti," přiblížil na úterním křtu knihy folklorista koncept seriálu.

Právě herec Zach měl Druhou žeň pokřtít. Protože však téměř současně padla první klapka seriálu, musel roli přenechat Matěji Bartákovi. Právě on Janečka přivedl na myšlenku sepsat sbírku novodobých pověstí pro veřejnost.

Ani tentokrát nechybí - kromě stati o dětském folkloru - seznam Janečkových informárorů; a možná tak ani druhá sanitka není poslední. Autor stále vyzývá čtenáře, aby mu e-mailem zaslali příběhy, které slyšeli.

 

Právě se děje

Další zprávy