Ceny MTV dostala rozjetá Britney, kočička i Nirvana

Karel Veselý
2. 11. 2011 21:55
Stanice podruhé rozdávala hudební trofeje budoucnosti
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Televizní stanice MTV podruhé rozdávala své nové ceny O, které mají odrážet aktuální způsoby propagace i konzumace hudby a zábavy v éře internetu. A protože k těm největším změnám patří zejména rychlost, s jakou nové fenomény vznikají a zanikají, MTV ceny poprvé předávala v dubnu a druhý ročník si naplánovala už na začátek listopadu. V tiskové zprávě vysvětlila, že roční cykly nehrají na internetu žádnou roli.

Přenos předávání MTV O běžel pochopitelně na internetu a přilákal prý dvojnásobný počet diváků než dubnová premiéra. Hlasování se zúčastnilo 22,3 milionu uživatelů. Hlavní cenu večera - Digitální génius - si za svůj aktuální multimediální projekt Biophilia odnesla islandská zpěvačka Björk.

Britney Spears a Jason Alexander  Manželství: 55 hodin   Jason Allan Alexander byl zpěvaččiným prvním manželem. Potkali se v rodném městě Kentwood v Louisianě. Vzali se během bouřlivého večírku v Las Vegas. Zpěvaččini právníci zařídili rozvod. Britney nakonec celou svatbu označila za vtip.
Britney Spears a Jason Alexander Manželství: 55 hodin Jason Allan Alexander byl zpěvaččiným prvním manželem. Potkali se v rodném městě Kentwood v Louisianě. Vzali se během bouřlivého večírku v Las Vegas. Zpěvaččini právníci zařídili rozvod. Britney nakonec celou svatbu označila za vtip. | Foto: Reuters

V hollywoodském klubu The Roxy Theatre se rozdělovaly trofeje i v dalších seriózních kategoriích jako nejlepší mobilní aplikace nebo nejoblíbenější hudební blog. Ale došlo i na ty méně vážné až vyloženě švihlé trofeje. Právě ty ukazují, že komunikace s fanoušky se dnes neomezuje jen na nahrávky a že v digitálním věku už hudba neproudí direktivně jedním směrem ke konzumentům. Ostatně u většiny z trofejí je zajímavé sledovat právě různorodou paletu nominovaných v jednotlivých kategoriích (přehled vítězů najdete zde).

Mezi oceněnými jsou fanoušci, kteří se za podpory nových technologií podílejí na šíření, dotváření i přetváření hudby, ale také libůstky a výstřelky hvězd. Příznivci skupiny Tokio Hotel zvaní Aliens vyhráli coby nejoddanější fanouškovská armáda a Nirvana získala cenu za nejlepší archivní virálně šířené video, kterým se stala jejich skladba Smells Like Teen Spirit.

Cenu s názvem Příliš mnoho zadku v TV získal Marilyn Manson za své krátké filmy. Umělcem, kterého se vyplatí na Twitteru sledovat, je Adam Lambert. Britney Spears ovšem dostala cenu za nejodvážnější zápis na Twitteru, když jednomu fanouškovi po koncertě vzkázala: „Doufám, že sis taneček užil. Bylo hustý mít nohy kolem toho tvýho kanónu."

Kanadský amatérský zpěvák Marc Martel dostal „cover cenu" za přezpívání Queen, videoblogger Anthony Fantano recenzující ve svém podcastu The Needle Drop novinky se stal laureátem ceny Za blogem (Beyond the Blog).

Foto: Aktuálně.cz
 

Nejlepší hudební „hack" je aplikace CrowdJuke, která přes sociální sítě sbírá hudební vkus návštěvníků večírků a DJům doporučuje, jakou hudbu by pro ně měli hrát. Ocenění zbylo i na animovanou kočičku Nyan z vtipného (či otravného, záleží na pohledu) animovaného memu, který na internetu vidělo přes 44 milionů uživatelů.

Cenu pro hudebníka, jehož kariéru zrodil internet, dostala šestadvacetiletá Kina Grannis. Japonsko-americká písničkářka, která nedávno vyhrála v soutěži, kdo vystoupí o přestávce Super Bowlu, hraje příjemný, ale nijak výjimečný pop rock. Její vítězství i jména mainstreamových hvězd ukazují, že internet už automaticky neznamená alternativu a progresivitu.

Stal se jen dalším kanálem a masmédiem, do něhož naplno pronikla popkultura. To dokazují i doprovodné akce, jejichž součástí byl i úspěšný pokus o vytvoření nového rekordu v nejdelším tanečním maratonu. Tanečníci nakonec čtyřiadvacetihodinovou laťku překonali a budou zapsáni v Guinessově knize rekordů.

Každopádně však ceny věrně odrážejí aktuální, nejen technologické trendy a měnící se způsoby konzumace hudby. Sociální sítí vzbuzující největší závislost je podle MTV O streamovací služba Spotify, SoundCloud je nejlepší hudební aplikace a švédská přehlídka Way Out West je nejinovativnější festival za to, jak se chová ekologicky a zároveň využívá k propagaci internet.

Foto: Aktuálně.cz

V době, kdy se mluví o krizi hudebního byznysu i tradičního televizního formátu, je zavedení MTV O pokusem, jak stanici přiblížit nové generaci konzumentů, která už netráví čas u televize, ale na sociálních sítích. Ceny mají zachytit nepochybně důležitý trend v současné populární kultuře, kde se aktivity umělců přesouvají do kreativního i divokého prostoru internetu.

O v názvu je podle tvůrců záměrně otevřené interpretacím; navrhují přídavná jména charakterizující esenci ceny jako otevřená a neukončená. Letos však sami pro jistotou na web přidali slova offbeat, outrageous, online.

Ve shodě s internetovou povahou cen o vítězích rozhodlo hlasování na webu a jednotlivé ceny byly uváděny v digitálních telemostech. Přes internet zahráli i někteří muzikanti.

Hlavní hudební hvězdou pondělního večera v Hollywoodu byla švédská zpěvačka Robyn, která už několik let operuje na nezávislé bázi s vydatnou pomocí nových technologií. Na večírku zazpívala aktuální singl Call Your Girlfriend.

Američtí rockoví psychedelici The Flaming Lips společně s Yoko Ono předvedli bláznivou verzi klasiky Revolution od Beatles jako poctu zesnulému Stevu Jobsovi - šéfovi Applu, který se zasloužil o to, jak dnes posloucháme i skládáme hudbu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy